Olie bedreigt ook Franse en Portugese kusten

Olievlekken van de gezonken tanker Prestige bedreigen niet alleen de Spaanse kust, maar ook kustgebieden in Frankrijk en Portugal.

AP Ned

Terwijl in het Spaanse Galicië een natuurreservaat wordt bedreigd, stuurde Frankrijk woensdag verkenningsvliegtuigen naar de Baai van Biskaje omdat daar olie is gesignaleerd. De Portugese autoriteiten lieten drijvende barrières plaatsen rond de monding van de Minho-rivier, die de grens met Spanje vormt.

Zo'n vijfduizend Spaanse vissers waren bij de monding van de rivier Rias Baixas voor de tweede opeenvolgende dag koortsachtig bezig schaaldierbedden voor vervuiling te behoeden. Tientallen kleine en grote boten moeten de rivier beschermen tegen de olie. De mossel- en oesterbedden worden gerekend tot de rijkste van Europa. De regionale autoriteiten bevestigden dat olievlekken de mondingen waren binnengedrongen van de rivieren Vigo en Pontevedra, en gevaarlijk dicht in de nabijheid kwamen van de Cies-eilanden, een archipel die sinds 1980 een natuurreservaat is en een belangrijk broedgebied vormt voor meeuwen, aalscholvers en zeekoeten. De olie van de op 19 november gezonken tanker vervuilde in Spanje een kustlijn van vele honderden kilometers. De voor Galicië cruciale visindustrie is zwaar getroffen en duizenden vogels, vissen en zelfs dolfijnen zijn om het leven gekomen.

Mogelijk bereikt de olie ook de Franse kust. Woensdag dreven ongeveer tweehonderd vlekken in de Golf van Biskaje, 200 tot 250 kilometer uit de kust. Niet alleen zijn verkenningsvliegtuigen uitgestuurd, maar er worden ook speciale boten gereed gehouden waarmee olie uit zee kan worden gezogen. De Portugese minister van defensie Paulo Portas zei dat delen van een grote, uiteengevallen olievlek de Portugese kust tot op ongeveer 30 kilometer zijn genaderd. De vlekken strekken zich uit over een lengte van 70 kilometer. Het gaat om ongeveer 630 ton olie.

Een Franse onderzeeër, de Nautile, inspecteerde dinsdag voor de tweede maal het wrak van de Prestige om vast te stellen of geen olie uit de tanks lekt. Er zijn nog geen mededelingen gedaan over de bevindingen. Het wrak, waaruit al 20.000 ton olie is gelekt, bevat nog ongeveer 57.000 ton olie. Het ligt ongeveer 250 kilometer uit de Spaanse kust op de bodem van de Atlantische Oceaan.

Nu in het nieuws