Turkije: geen toezegging aan VS over gebruik bases

Turkije heeft de Verenigde Staten geen toezegging gedaan over het gebruik van zijn luchtmachtbases voor een eventuele aanval op buurland Irak. Dat heeft de Turkse premier Abdullah Gül woensdag meegedeeld. Volgens hem heeft zijn regering nog geen besluit genomen.

Belga

Gül nam daarmee afstand van de uitspraken die zijn minister van Buitenlandse Zaken, Yasar Yakis, dinsdag had gedaan. De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken en een hoge Turkse generaal waren Gül al voorgegaan in de ontkenning van een besluit over het gebruik van de luchtmachtbases. De Turkse premier is van mening dat er een tweede resolutie van de Verenigde Naties nodig is als de Verenigde Staten Irak willen aanvallen.

Een van de belangrijkste Turkse generaals, Yasar Buyukanit, zei dat Yakis waarschijnlijk zijn persoonlijke opvatting had geventileerd. Volgens hem heeft de oppermachtige Nationale Veiligheidsraad van zijn land nog geen besluit genomen.

Later deed Yakis zelf een poging zijn uitspraken te ontkrachten. Volgens hem had hij alleen maar gesproken over een hypothetische kwestie. Yakis vertelde dinsdag aan journalisten dat zijn land met de VS zou samenwerken als een militaire actie tegen Irak nodig zou zijn. Hij zei na een gesprek met zijn Britse collega Jack Straw dat Turkije bereid is het luchtruim te openen en luchtmachtbases aan te bieden. Wel benadrukte Yakis dat zijn land wil dat er een politieke oplossing komt voor het conflict rond Irak en dat een militaire actie tegen dat land alleen mogelijk is als de Veiligheidsraad daar in een nieuwe resolutie toestemming voor verleent.

De VS maken momenteel gebruik van de Turkse luchtmachtbasis Inçirlik. Dat gebruik is beperkt tot de acties van vliegtuigen die toezien op het vliegverbod in het noorden van Irak in de zogenoemde noordelijke no-flyzone, dat bedoeld is om de bevolking te beschermen tegen aanvallen door de Iraakse luchtmacht. De Amerikaanse onderminister van Defensie, Paul Wolfowitz, heeft woensdag na een ontmoeting met Turkse regeringsfunctionarissen gezegd dat de VS intensieve besprekingen met Turkije gaan beginnen over de investering van honderden miljoenen dollars in bases die gebruikt zouden moeten worden in een eventuele oorlog tegen Irak. "Ik heb er groot vertrouwen in dat er een aanzienlijke mate van samenwerking met Turkije tot stand komt", zei hij. Wolfowitz geldt als één van de super-haviken in de sowieso al meest conservatieve Amerikaanse regering ooit.

Nu in het nieuws