Arrestaties in Kenia wegens aanslagen

De Keniase politie heeft nog eens drie mensen opgepakt voor ondervraging over de aanslagen op Israëlische doelen in Kenia van vorige week. Dat meldde de politie woensdag. Een van de arrestanten is de verkoper van de terreinwagen die is gebruikt bij de zelfmoordaanslag op Hotel Paradise in Mombasa. De man heeft de groene Mitsubishi Pajero voor ongeveer 4.870 euro verkocht aan "twee Arabisch uitziende jongemannen", zei een politiewoordvoerder.

AP Ned

Dat de kopers een Arabisch uiterlijk hadden zegt weinig. Veel Kenianen in het kustgebied zijn van Arabische afkomst. Er bestaan al eeuwen nauwe contacten tussen Oost-Afrika en het Arabisch schiereiland.

De twee andere arrestanten bevonden zich volgens ooggetuigen rond de tijd van de aanslag in de buurt van de plaats vanwaar twee raketten werden afgevuurd op een opstijgend Israëlisch chartervliegtuig. De raketten misten doel.

Bij de aanslag op het hotel kwamen tien Kenianen, drie Israëlische hotelgasten en de twee of drie daders om het leven. De politie hield al tien Pakistanen en Somaliërs vast. Waarvan zij precies worden verdacht is onbekend. De Amerikaanse inlichtingendienst vermoedt naar verluidt dat de aanslagen het werk zijn van een Somalisch-Keniaanse organisatie, Al-Itihaad al-Islamiya, die banden zou hebben met Al-Qaida.

Nu in het nieuws