Rebellen in Nepal doen oproep tot vredesoverleg

De maoïstische rebellen in Nepal hebben serieus ogende voorstellen gedaan om een eind te maken aan het zeven jaar durende conflict met de regering. In een verklaring die dinsdagavond bij diverse kranten werd bezorgd zeggen de maoïsten een team van onderhandelaars te hebben gevormd en beloven zij hun aanvallen op politieke tegenstanders en infrastuctuur te staken.

AP Ned

"Het is mogelijk en noodzakelijk een dialoog te houden met alle politieke krachten, inclusief de huidige heersers", zei rebellenleider Pushpa Kamal Dahal in de verklaring. Sinds de rebellen in 1996 de wapens opnamen om de regering en het koningshuis omver te werpen zijn meer dan 7.000 mensen om het leven gekomen.

De regering kwam woensdag niet meteen met een reactie, maar verscheidene ministers hebben gezegd dat zij via mensenrechtengroepen met de rebellen in contact proberen te komen om een vredesproces op gang te brengen. Eerdere vredesinitiatieven van de rebellen zijn op niets uitgelopen. Die waren ook veel minder concreet dan de huidige voorstellen.