De Hoop Scheffer: "VS zetten EU onder druk Turkije toe te laten"

De Amerikaanse regering probeert EU-landen te beïnvloeden om te besluiten tot een snelle toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Dat zei demissionair minister Jaap De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken woensdag tijdens het Kamerdebat over de begroting van zijn ministerie.

Belga

De Hoop Scheffer zei dat de druk van de VS op dit dossier "vrij fors is". De Amerikanen hebben volgens hem hun eigen strategisch belang om te wensen dat Turkije snel bij de EU komt. Turkije is namelijk een belangrijke bondgenoot voor de Amerikanen in de strijd tegen het terrorisme en bij een eventuele aanval op Irak. Maar Europa moet de rug recht houden onder druk van de VS, aldus de minister.

Turkije is kandidaat-lid sinds december 1999 maar met het land wordt nog niet onderhandeld over toetreding. Tijdens de Europese top in Kopenhagen half december moeten de regeringsleiders beslissen of de nieuwe Turkse regering een datum krijgt waarop onderhandelingen kunnen beginnen.

Landen als Griekenland, Portugal, Spanje, Italië en Groot-Brittannië willen Turkije rechtstreeks een datum geven. Nederland en een aantal andere landen zijn voorstander van een 'rendez-vous-datum'. Turkije krijgt dan een datum waarop de EU later een datum kiest waarop de onderhandelingen kunnen beginnen. Deze tussenstap legt meer druk op Turkije om de politieke hervormingen door te voeren. Zo moet de positie van minderheden verbeteren en moet de rol van het leger veranderen.

Nog voor de top in Kopenhagen gaat de Turkse leider Recep Tayyip Erdogan op bezoek bij de Amerikaanse president George W. Bush. De AKP-voorman wil een datum voor onderhandelingen over het EU-lidmaatschap van zijn land. De Europese Unie maakt weinig aanstalten. Washington is juist een warm voorstander, wegens de steun van Turkije bij een eventuele oorlog tegen Irak. Erdogan wil kennelijk een steunbetuiging uit de mond van Bush zelf.

Nu in het nieuws