Vlaanderen investeert in jongereninstelling Ekeren

De Vlaamse gemeenschap investeert zo'n 5 miljoen euro in de nieuwe halfopen instelling voor jongeren in Ekeren. Dat zegt Vlaams minister voor Welzijn, Gezondheid, Gelijke Kansen en Ontwikkelingssamenwerking Mieke Vogels woensdag op een persconferentie in het stadhuis van Antwerpen. Eerder raakte al bekend dat de nieuwe instelling er komt in Ekeren, naast de terreinen van het oude Sint-Lucasziekenhuis.

Belga

BR> De onteigening van de gronden, die nu al volop voorbereid wordt, zal ongeveer 2,6 miljoen euro kosten. De bouw van de infrastructuur wordt dan weer op 2,25 miljoen euro geraamd. Daarbij komen nog de werkingskosten, maar die zijn nog niet precies geraamd. Alle kosten, zowel de aankoop van de gronden, van de bouwwerken als van de dagelijkse werking, zullen door de Vlaamse Gemeenschap worden gedragen.

De eerste werken zullen, afhankelijk van het verkrijgen van de bouwvergunning, tussen juni en september 2003 starten. Omdat in eerste instantie met prefabgebouwen gewerkt zal worden, kunnen de eerste bewoners de instelling dan in de herfst van volgend jaar betrekken.

De nieuwe instelling, waar de jongeren dag en nacht zullen verblijven, zal in een eerste fase een ongeveer 20 jongeren kunnen opvangen in een halfopen regime. Daarvoor worden 30 personeelsleden aangeworven. In de volgende jaren wordt de capaciteit van het centrum nog uitgebreid met 30 extra plaatsen. Volgens minister Vogels 'was het logisch' dat er een nieuwe instelling in Antwerpen kwam, 'gezien het ontbreken van een gemeenschapsinstelling in Antwerpen'. "Vandaag zijn er twee gemeenschapsinstellingen in Mol en in Ruislede, die een totale capaciteit hebben voor 106 gesloten (40 voor meisjes en 66 voor jongens) en 116 half open plaatsen", weet Vogels. "Ook in de federale gesloten instelling in Everberg heeft Vlaanderen 25 plaatsen."

"Van de 5.154 beschikbare plaatsen in de bijzondere jeugdbijstand, beschikt Antwerpen over 1.414 plaatsen", vervolgt Vogels. "Dat is 27 procent, terwijl zo'n 33 procent van alle maatregelen gaat over Antwerpse jongeren." Behalve de bouw van het centrum in Ekeren, trekt de Vlaamse regering nog eens 3 miljoen euro uit voor een zestigtal extra opvangplaatsen in private voorzieningen, zoals kortopvang, dagcentra of thuisbegeleiding.

De buurtbewoners in Ekeren zullen met een brief over de beslissing van minister Vogels geïnformeerd worden. Op donderdag 19 december wordt ook een informatievergadering voor de omwonenden georganiseerd.

Nu in het nieuws