Massachusetts in beroep tegen schikking Microsoft

De slepende kartelzaak tegen Microsoft is nog niet helemaal voorbij. De VS-staat Massachusetts gaat opnieuw in beroep tegen de schikking die de softwaregigant had getroffen en waarmee vervolging van de baan leek.

Belga

Begin deze maand wees de Amerikaanse rechter de protesten tegen de regeling af waarmee een einde kwam aan de al jaren durende rechtszaak tegen Microsoft. Het bedrijf zou de concurrentie op allerlei manieren dwars zitten door gebruik te maken van de enorme marktpositie die het had opgebouwd.

Door die monopolistische houding zouden ook de belangen van de consument geschaad worden. Dat leidde in 2000 tot het oordeel dat Microsoft moest splitsen, maar dat werd in beroep teruggeschroefd. De oplossing kwam vorig jaar in de vorm van een schikking met justitie. Microsoft deed een aantal toezeggingen waardoor bijvoorbeeld andere softwarebouwers producten voor Windows konden maken.

Begin november wees de rechter alle protesten tegen de schikking af. Zeven van de negen staten die protest aantekenden, lieten eerder al weten niet meer in beroep te gaan tegen deze beslissing, maar Massachusetts laat het er niet bij zitten. Maandag besluit ook de negende en laatste staat West Virginia over een eventueel nieuw beroep.

Nu in het nieuws