Grondprijzen dalen niet in Kempense grensgemeenten

Vlaams minister Dirk Van Mechelen (VLD) heeft de voorwaarden om woonuitbreidingsgebieden te benutten, versoepeld. Dat is vooral goed nieuws voor de Kempense grensgemeenten, waar de druk op de bouwmarkt erg groot was. Maar haalt de maatregel ook de prijzen naar beneden?

ghouben

“Als de aardappeloogst is mislukt, gaat de prijs van de frieten omhoog”, reageert notaris André Nijs. “Maar heb je de prijs van de frieten al zien dalen in een goed aardappeljaar?” Volgens de Turnhoutse notaris zal de maatregel van minister Van Mechelen weliswaar de druk wat wegnemen, maar ver- oorzaakt de versoepeling van de wetgeving geen daling van de grondprijzen.“Grond is één van die weinige producten die je niet kan bijmaken. Daarom zal bouwgrond altijd een duur product blijven. De maatregel zal een verdere stijging van de grondprijzen afremmen, maar eigenlijk is dat al na 11 september 2001 gebeurd.”

Notaris Nijs ziet meer heil in het spaarzaam en verstandig omspringen met de beschikbare bouwgrond. “We hebben de voorbije jaren leren leven met de opgelegde beperkingen.We moeten weten wat we doen met de grond die we ter beschikking krijgen. Ik vind Vlaanderen nu al overbebouwd en lelijk ingericht. Ik zie daarom meer toekomst in inbreidingsprojecten. Het aangepaste beleid van minister Van Mechelen mag het algemene beleid niet uit het oog verliezen.”

Nu in het nieuws