Buurt vraagt rotonde in Dendermonde

De omwonenden van het kruispunt Noordlaan-Gentsesteenweg zijn de ongevallen meer dan beu. “Ik heb al zestien keer een auto in mijn voortuin gehad”, maakt Hugo Malbrain een balans op. “Zo kan het niet verder. We durven onze kinderen de straat niet meer opsturen. De aanleg van een rotonde kan veel problemen wegnemen.” De stad speelt de hete aardappel door naar de provincie.

ghouben

De gevaarlijke situatie aan het kruispunt Noordlaan-Gentsesteenweg sleept al jarenlang aan, maar voor de buurtbewoners is de maat nu vol. “Sinds de aanleg van de Noordlaan leven we met schrik”, vertelt Hugo Malbrain. Ondertussen heeft elke buurtbewoner wel al een aantal keer een auto in zijn voortuin gehad. Overdreven snelheid ligt aan de basis van onze problemen, maar ook de structuur van het kruispunt kan beter. De bocht is té scherp. De automobilisten komen met een flinke snelheid van de Ooiebrug en verliezen hier de controle over het stuur.Met alle gevolgen vandien voor de buurt. Ik heb deze gevaarlijke situatie in 1992 al eens aangekaart bij de Vlaamse gemeenschap. Ze zijn komen kijken,maar sindsdien is er nog niets veranderd.”

Volgens de buurtbewoners is een rotonde dé oplossing.“De aanleg van een rotonde zal de snelheid van de auto’s drastisch doen dalen. Bovendien kunnen de fietsers en voetgangers dan ook op een veiligere manier oversteken. In de loop der jaren werden wel wegmarkeringen en verkeersdrempels aangelegd, maar die laatste maken de situatie nog onveiliger. Onlangs kantelde nog een vrachtwagen door zo’n verkeersdrempel.”

“We durven onze kinderen niet meer buiten laten spelen”, pikt Marc Saeys in. “Mijn twee kinderen volgen les in het Heilige Maagdcollege hier een paar honderd meter verderop. Ik voer ze elke morgen met de wagen naar school, want met de fiets of te voet is levensgevaarlijk. De overheid legt op veel plaatsen onterecht rotondes, wel dat ze er hier dan ook maar één leggen, want dat is hoognodig.”

Het stadsbestuur heeft begrip voor de problemen van de buurt. “De Noordlaan is een gewestweg en valt dus buiten onze bevoegdheid”, stelt schepen van Mobiliteit Piet Buyse (CD&V). “We zullen de vraag van de buurt aan hen doorspelen. We verwachten veel van de doortrekking van de N41. Dan zal het hier ook veiliger worden.”

Nu in het nieuws