"Jahjah roept op tot verzet"

AEL-leider Dyab Abou Jahjah jutte wel degelijk de massa op, dinsdag tijdens de manifestatie na de moord op een 27-jarige Marokkaan. "Wij zullen hier de baas worden... We zullen laten zien wie we zijn, al moeten we alles kapot slaan", riep hij in het Arabisch. Dat blijkt uit één van de politie-onderzoeken. Financiële speurders verrichtten zondag nog huiszoekingen in Antwerpen en Charleroi.

ghouben

In Antwerpen werd onder meer ook een huiszoeking verricht in het bedrijf waar Jahjahs broer werkt. Het gerecht vermoedt dat via deze Belgisch- Libanese firma geld naar het AEL is versluisd.Volgens de advocaten van Jahjah is daarvan geen sprake. Er zouden drie keer bedragen van meer dan 1.000 dollar zijn gestort, maar dat gebeurde nadat het AEL internationaal in het nieuws was gekomen. Zondagmorgen werd nog een huiszoeking uitgevoerd in Charleroi, bij Kamal Awaly, de penningmeester van het AEL. Vlaams Bloktopman Filip Dewinter zegt dat Dyab Abou Jahjah nauwe contacten had in de Syrische ambassade, die hij regelmatig bezocht. Ook dat zou volgens Dewinter te maken hebben met financiering van de beweging.

In de klacht rond opruiing steunen de onderzoekers zich volgens welingelichte bron onder meer op feiten van dinsdagavond.Toen opende de politie haar cordon om de AELvoorman de kans te geven om de gemoederen bij een aantal allochtonen te sussen.

In plaats daarvan riep hij hen in het Arabisch woorden toe die het tegenovergestelde effect moesten hebben. Letterlijk schreeuwde Jahjah:“ We gaan hier baas worden.Wij zijn de sterksten. We zullen laten zien wie we zijn, al moeten we alles kapot slaan. Gehoorzaam niet. Bied weerstand.” Hoewel verrassend,was zo’n actie voorspelbaar.

In Nederlandse kranten zegde de AEL-leider al dat hij zou oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid - zoals het blokkeren van snelwegen en het bezetten van ministeries - als de politiek zijn agenda niet zou volgen. Die agenda wil betere sociaaleconomische positie voor de Marokkanen.

Nu in het nieuws