'Eenderde van Italiaans cultureel erfgoed in gevaar'

Print
Eenderde van het culturele erfgoed van Italië is in gevaar, heeft de Italiaanse milieugroep Legambiente woensdag gewaarschuwd. De groep nam 36 steden, monumenten en archeologische vindplaatsen onder de loep die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan en kwam tot de conclusie dat een groot deel daarvan onvoldoende beschermd wordt.
De belangrijkste bedreigingen voor het erfgoed zijn milieuvervuiling, slecht onderhoud en illegale bouw bij de monumenten, aldus Legambiente. "Het is een van de grote Italiaanse paradoxen: het geluk om een uniek erfgoed te hebben van kunst, cultuur en geschiedenis... en het onvermogen om dat te beschermen", verklaarde de voorzitter van de groep, Ermete Realacci. De plaatsen die Legambiente bestudeerde waren onder andere Venetië, de toren van Pisa en de historische stadscentra van Rome, Florence en Urbino, een stadje in de heuvels van Noord-Italië waar de Renaissance-kunstenaar Raphaël is geboren.

De Italiaanse regering trekt al tientallen jaren een beperkt budget uit voor het behoud en de bescherming van het nationale culturele erfgoed. "We wilden de aandacht vestigen op de grote problemen, zodat die niet worden vergeten", zei Federica Sacco van Legambiente.
Nu in het nieuws