Wielrenner Stive Vermaut stopt carrière noodgedwongen

Print
De 27-jarige Stive Vermaut heeft dinsdag in het Beaulieu-Center in Waregem officieel bekend gemaakt dat hij een definitief punt zet achter zijn wielercarrière. Een beslissing die bewust gemaakt werd in overleg met specialisten in de geneeskunde. Reeds eerder had de Palmans-Collstroprenner met hartklachten te kampen gekregen.
Een eerste maal, toen de renner nog actief was bij Lotto-Adecco, tijdens de Trofeo Laigueglia. Nadien kreeg hij een tweede verwittiging in de Ronde van de Haut-Var. Wanneer kort daarop tijdens Milaan-Sanremo de hartslag andermaal boven de 200 tellen tikte, werd het hoog tijd om in te grijpen. Een cardiologisch onderzoek wees toen uit dat het geraadzamer was met topcompetitie te stoppen.

Een harde kaakslag voor de Torhoutenaar. In het UZ-Leuven kreeg hij te horen dat het ging om een aangeboren hartafwijking. Bij Lotto-Adecco oordeelde dokter Daniel De Neve dat het voor de betrokken renner zelf beter was er definitief een punt achter te zetten maar Vermaut wou een nieuw onderzoek ondergaan. Stive vloog naar Amerika waar cardiologen tot de vaststelling kwamen dat Vermaut voor het koersen nog niet mocht afgeschreven worden en dat de hartkwaal hem geen zorgen hoefde te baren. Ook de testen nadien in het Duitse Saarbrucken zetten het signaal op groen. Stive mocht verder koersen maar niet meer bij Lotto, waar men geen risico wou nemen.

Via wielermecinas Noel Demeulenaere werd Stive in contact gebracht met Hilaire Van Der Schueren waar hij een tweede kans kreeg. Voor Stive begon toen bij Palmans-Collstrop een tweede carriere. Spijtig genoeg van heel korte duur. "Het risico was te groot geworden, vandaar mijn beslissing te kappen met de wielersport", stelde Stive Vermaut.
"Toen ik in de LuK-Cup in het Duitse Buhl, begin oktober, opnieuw last kreeg van hartstoornissen ging ik opnieuw op onderzoek naar Amerika. Daar stelde men vast dat ik een bijna uitzonderlijke hartafwijking had en dat ik niet meer voluit zou kunnen fietsen. Het einde dus. Ik kan mij evenwel niets verwijten. Ik heb er alles aan gedaan om toch maar zeker te zijn of ik renner kon blijven, ik onderging voldoende testen. Ik kan nu meer tijd doorbrengen met mijn gezin. Ik ben al volop aan het solliciteren naar werk. Het liefst van al in de wielerwereld maar de kans is klein wegens de huidige inkrimpingen. Mooi is wel dat de mensen van Adecco me begeleiden in de zoektocht naar werk".

.

Nu in het nieuws