Lier stunt na 27 jaar wachten tegen Anderlecht

Print
Sinds gisteren zijn verplaatsingen naar Anderlecht niet langer calvarietochten voor Lierse. Stein Huysegems lukte in blessuretijd wat Lierse 27 jaar niet kon: winnen in Anderlecht. Michel Verschueren krijgt gelijk: Emilio Ferrera hééft het hem gelapt.
BR> Lierse had zich al lang neergelegd bij een gelijkspel toen Sels balverlies op het Anderlechts middenveld afstrafte en Stein the man, de zwakste Lierenaar tot dan toe, de 1-2 voor de voeten schoof. Een verschrikkelijk koude douche voor Sporting, het begin van een enorm Kempens feest. Van de vierde speeldag van 1975 (0-1) was het geleden dat Lierse in Brussel won.

Waar moet het Liers succesverhaal anno 2002-2003 stoppen? Toch niet met een plaatsje in de linkerkolom? Wordt het niet tijd om te mikken naar Europa? Zelfs in het kampioenenjaar 1996-1997 speelde Lierse slechts 0-0 in Anderlecht. Ach, geen fan zal het Ferrera kwalijk nemen als zijn bescheiden ambities hem aan stunts helpen zoals in Anderlecht. De tweede plaats is een onverhoopt succes voor de club met het zevende grootste budget van eerste klasse.
De 7-1 van vorig seizoen zat blijkbaar niet in de bezoekende achterhoofden, want Lierse begon complexloos aan de wedstrijd. Niet dat het voluit ten aanval trok, verre van. Maar geel-zwart ging op het middenveld de strijd aan en plooide niet te ver terug. Helaas voor Emilio Ferrera bleken de spitsen Kone en vooral Huysegems niet in een begenadigde dag.

Geen nood, moet de sterk spelende Marc Schaessens gedacht hebben. Dan lossen we dat even op counter op. Het was er één uit het boekje, al trapte Anderlecht naïef in de val bij een weggewerkte bal op hoekschop en al blijft de vraag of Schaessens niet buitenspel stond. De afwerking was su-bliem. Zijn derde doelpunt van het seizoen, ongetwijfeld één van de mooiste uit zijn lange carrière.
Een nachtmerrie-scenario dreigde toen al voor Anderlecht, dat enkel via Aruna gevaarlijk kwam opzetten. De vaak verguisde maar nu geblesseerde Baseggio werd fel gemist, het was De Bilde die voor de acties en ideeën moest zorgen. Maar de Ket moest ver op de eigen helft terugzakken om rustig aan de bal te kunnen komen. Zijn offensieve maats waren evenmin gelukkig in hun acties. Zane knokte wel maar was kansloos tegen Fassotte en De Roeck, Seol stapelde de ziekenhuisballen op.

Maar in de sterren staat geschreven dat dit het seizoen van de Koreaan moet worden. Opnieuw op stilstaande fase - ditmaal uit hoekschop - bracht hij Anderlecht naast Lierse en zichzelf (even) naast Huysegems met zijn achtste treffer. Anderlecht haalde opgelucht adem en veroverde eindelijk veldoverwicht. Aruna bleef Nnadji kwellen, maar de verdiende 2-1 bleef uit.
Anderlecht bleef na de rust steriel drukken, maar behalve enkele halve kopbalkansjes creëerde het geen gevaar. Kreeg Sporting toch wat ruimte, dan kwam de laatste voorzet van De Bilde niet toe. Het waren vooral de talrijke fouten en opstootjes op het middenveld die voor opschudding zorgden in het volgepakte Vanden Stock-stadion. Anderlecht kon niet meer, Lierse wilde niet meer. Het was scheidsrechter Vervecken die in het wedstrijdslot de hoofdrol leek te zullen opeisen. Anderlecht kreeg geen strafschop, De Boeck ontsnapte aan rood. De match bloedde dood, tot Huysegems de quasi enige Lierse actie van na de rust toesloeg en weer alleen leider werd in de topschuttersstand.

Anderlecht blijft - vooral thuis - in de hoek waar de klappen vallen. Hugo Broos verloor thuis al zeven punten: het Astridpark stond ooit voor minder in brand. En luidt de stelling niet dat wie kampioen wil worden, dat vooral in eigen huis moet doen? Zelfs met winst in de inhaalmatch in Brugge staat Sporting pas op vijf punten van Club. Is de strijd nu al gestreden?
Club Brugge maar ook Lierse zijn de enige grote overwinnaars van de elfde speeldag. Van de toptien wonnen enkel zij hun wedstrijd. Van datzelfde kampioenenseizoen is het geleden dat Club en Lierse één en twee stonden. Een voorteken? Het antwoord komt er over enkele weken als Lierse zijn moeilijk programma heeft afgewerkt. Sorry voor de term, Emilio.

.

Nu in het nieuws