LBFA beraadt zich over beroep van Mourhit

Print
Het beroepscomité van de Belgische Franstalige Atletiekliga (LBFA) beraadt zich over het beroep dat atleet Mohammed Mourhit aantekende tegen de beslissing die genomen werd om hem voor drie jaar te schorsen. Mourhit werd op 3 mei, twee dagen voor het WK halve marathon in Brussel, betrapt op het gebruik van EPO en furosemide, een maskerend product.
De zaak kwam maandag een eerste keer voor. Mourhit keerde zondag via Milaan terug uit Marokko en beantwoordde enkele vragen over de omstandigheden waarin de controle werd uitgevoerd. Ook over de bloedcontroles die hij één tot twee keer per jaar zelf laat uitvoeren en de resultaten daarvan, moest Mourhit een woordje uitleg verschaffen.

Luc Misson en Patrick Mbaya, de advocaten van Mourhit, wezen er nadien op dat EPO-controles op dit moment nog weinig betrouwbaar zijn. Ze trokken ook de bevoegdheid van het comité en de LBFA in vraag. Volgens de Belgische wet van 2 april 1965 valt dopinggebruik onder de strafwetgeving. Volgens de advocaten kan enkel de correctionele rechtbank een uitspraak doen in de zaak van de drievoudig Europees recordhouder (3.000, 5.000 en 10.000 meter).
Nog volgens de advocaten is het dopingdecreet (1999) van de Franse Gemeenschap niet gerespecteerd. De LBFA zou de atleet niet ingelicht hebben en dat is verplicht. Ook het recht op arbeid is geschonden, oordelen de advocaten. "Een schorsing van drie jaar betekent het einde van de carrière van Mourhit", aldus de advocaten.

Mohammed Mourhit eist nog steeds een nieuwe expertise en de annulering van zijn schorsing tot op het moment dat er een definitieve beslissing is gevallen in deze zaak.
Het beroepscomité beraadt zich nu over de zaak en doet een uitspraak "binnen een redelijke termijn", nog voor het einde van de maand.

.

Nu in het nieuws