Binnenkort eerste Chinees in de ruimte

Print
China wil ten vroegste eind deze maand een laatste test uitvoeren met een ruimtecapsule, die de eerste Chinees in de ruimte moet brengen. Dat heeft het officiële persbureau Nieuw China en de krant China Daily bericht.
Op 1 april eindigde met succes een derde testvlucht met de Shenzhou ("Goddelijk Schip"), een onbemande voorloper van de capsule waarmee China de derde natie ter wereld wordt die een mens de ruimte instuurt.

Deskundigen zijn op de lanceerbasis Jiquan bezig met de voorbereidingen voor Shenzhou-4. Bedoeling is het tuig eind november met een Lange Mars 4F draagraket te lanceren, maar het kan evengoed begin december worden.
In de berichtgeving rond Shenzhou-3 en daarvoor luidde het steeds dat er vijf tot zes testvluchten zouden zijn eer de eerste "taikonaut", het Chinese woord voor ruimtevaarder, de ruimte zou ingaan. Nu zegt Peking onomwonden dat Shenzhou-4 de laatste onbemande test is.

De op de Russische Sojoez gelijkende Shenzhou-4 zal nog meer systemen en materiaal meehebben dan zijn drie voorgangers, teneinde de levensomstandigheden van ruimtevaarders te simuleren. Bovendien zal de Shenzhou ook aan aardobservatie doen.
Een eerste groep van twaalf "taikonauten" is reeds aan een breed publiek van Chinese ruimtevaartspecialisten voorgesteld. Het zijn allen gevechtspiloten, van wie er twee of drie de eerste Chinezen in de ruimte zouden worden. Hun identiteit zou "om psychologische redenen" slechts kort voor de start van de Shenzhou-5 worden vrijgegeven.
Op 26 oktober lanceerde China met een Lange Mars 4B draagraket nog een eigen aardobservatiesatelliet.

.

Nu in het nieuws