Japan testte opnieuw succesvol prototype van spaceshuttle

Print
Japan heeft met succes een tweede keer een onbemand prototype van een ruimtependel uitgetest, zo heeft het Japanse ruimtevaartbureau NASDA dinsdag bekendgemaakt.
Vanop het eiland Kiribati, voorheen het Christmas Island, werd maandag om 16.22 uur Belgische tijd een onbemand prototype van een spaceshuttle gelanceerd. Het tuig was slechts 3,8 meter lang en woog 735 kilogram.
Het toestel vloog op automatische piloot achttien minuten en dertig seconden, bereikte een hoogte van ongeveer van 1.900 meter, haalde met zijn herbruikbare raketmotor een snelheid van 342 km/uur en landde onder een hoek van vijftien graden. Dat is vijf keer scherper dan een lijnvliegtuig.
Het prototype streek met behulp van het satellietnavigatiesysteem GPS neer op de voorziene landingsplaats.

Op 18 oktober vond een soortgelijke test plaats, maar toen vloog het toestel vijftig km per uur minder snel en bereikte het slechts een hoogte van zeshonderd meter. De landing was toen wat hotsebotsend.
"Net zoals bij de eerste test denk ik dat wij van een succes kunnen gewagen", zei woordvoerder Hiroshi Inoue van de NASDA. "Wij moeten de gegevens nog bestuderen, maar alles lijkt te zijn verlopen zoals voorzien".
Er komt deze maand nog een derde proef waarbij het tuig een hoogte van vijf km dient te bereiken en een landingshoek van 25 graden moet hebben. Daarna treedt het programma in de tweede fase van zijn ontwikkeling, in samenwerking met het Franse ruimtevaartbureau CNES. Daarbij zal een ballon op dertig km hoogte een ruimtependel loslaten.

Een woordvoerder van de NASDA beklemtoonde eerder dat de tests geen mijlpaal zijn op weg naar het sturen van een echte pendel in de ruimte. Japan heeft immers zijn shuttleprogramma Hope bevroren na een reeks mislukte lanceringen van draagraketten en wegens gebrek aan geld.
In juli mislukte een gelijkaardige test in Australië. Oorzaak zou een fout in het productieproces van het tuig zijn geweest. Indien Japan toch een echte spaceshuttle zou gaan ontwikkelen, zijn ruimtevaartfunctionarissen ervoor gewonnen dit met buitenlandse hulp, in het bijzonder van Europa en de VS, te doen. De VS moeten toch een opvolger voor de huidige shuttle hebben en Europa denkt aan een herbruikbare raket. De eventuele Japanse shuttle zou vracht naar het Internationaal Ruimtestation kunnen brengen of satellieten in een lage baan kunnen uitzetten.

.

Nu in het nieuws