Landuyt bij Onkelinx over startbanen

Print
De werkloosheid bij de - 25-jarigen blijft Vlaams minister van Tewerkstelling Renaat Landuyt zorgen baren. Daarom werkt Landuyt aan een jobkaart, een nieuw instrument dat de tewerkstelling bij jongeren moet verbeteren. Daarnaast zal Landuyt aankloppen bij zijn federaal collega Laurette Onkelinx voor controle op naleving van de wet op de startbanen.
"Jongeren blijven de voornaamste slachtoffers van de werkloosheid", aldus Landuyt. Dit ondanks de wet op de startbanen, die bedrijven verplicht om drie procent jongeren aan te werven. Wat doet vermoeden dat niet alle bedrijven de wet op de startbanen naleven. Volgens Landuyt is er dan ook dringend overleg nodig met Onkelinx over de controle op die naleving, een federale materie. Tijdens een inter-ministerieel overleg zal hij bij zijn collega de materie aankaarten.

Er komt vanaf 1 januari een jobkaart voor de jonge werklozen. "Een soort rijbewijs voor de arbeidsmarkt", aldus Landuyt. Het is de bedoeling om jongeren met een bepaald diploma ook naar een baan te leiden die niet bij hun diploma aansluit. Jongeren die met zo'n jobkaart naar een bedrijf stappen, kunnen de werkgever aantonen dat de Vlaamse overheid deels hun opleiding betaalt. De jongere moet die kaart verwerven door een jobclub-opleiding te volgen.
Landuyt wil met Onkelinx ook overleg over de transmissie van gegevens van werkonwilligen. Landuyt benadrukte dat hij voorstander is van een transparant beleid.

.

Nu in het nieuws