Vrouwvriendelijk onderzoek borstkanker wordt terugbetaald

Print
Borstonderzoeken met een mammotoom-naald worden sinds 1 november 2002 terugbetaald door de ziekteverzekering. Met behulp van een mammotoom-naald kan weefsel uit een borst weggenomen worden, zonder dat daarvoor een meer ingrijpende operatie nodig is. Vrouwen kunnen zo een ziekenhuisopname vermijden en het litteken dat ze aan de ingreep overhouden is veel kleiner. Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke trekt voor deze terugbetaling 1,24 miljoen euro uit, zo maakte zijn kabinet maandag bekend.
Volgens het Nationaal Kankerregister sterven jaarlijks gemiddeld 2.500 Belgische vrouwen aan borstkanker. In 2001 startten de verschillende bevoegde overheden daarom gezamenlijk een massale borstkankerscreening. Alle vrouwen tussen 50 en 69 jaar worden om de twee jaar per brief opgeroepen voor een gratis screening in het dichtstbijgelegen radiologisch centrum. Wanneer bij de radiografie van de borsten een verdachte afwijking opgemerkt wordt, kan een punctie uitgevoerd worden, om na te gaan of het om een kankergezwel gaat.

Vroeger werd hiervoor steeds een vrij ingrijpende operatie uitgevoerd. Momenteel zijn mammotoom-naalden beschikbaar, waarmee door een minimale ingreep voldoende weefsel kan weggenomen worden voor nader labo-onderzoek. Het gebruik van een mammotoom-naald veroorzaakt niet alleen een veel kleiner litteken, het vergt ook een minder lange hospitalisatie. Een mammotoom-naald is echter relatief duur. De prijs van een punctie bedraagt al gauw 400 euro.
Door de naalden via de verplichte ziekteverzekering terug te betalen, krijgen alle vrouwen toegang tot deze behandeling, aldus Vandenbroucke.
Het KB verscheen op 28 oktober 2002 in het Staatsblad en bepaalt dat per mammotoom-naald 247,88 euro wordt terugbetaald. Tegelijk is vastgelegd dat de producenten nooit meer dan 371,82 euro voor hun naalden mogen vragen. Het remgeld voor de patiënt kan dus nooit meer dan 123,84 euro bedragen, aldus Sociale Zaken.
Nu in het nieuws