Drukke werkdag voor Frank De Winne

Frank De Winne blijft het zeer goed stellen in het Internationaal Ruimtestation. Zijn werkdag maandag bevat een tiental wetenschappelijke experimenten, zo heeft het kabinet van minister van Wetenschapsbeleid Charles Picqué meegedeeld.

Belga

De Belgische astronaut is om 09.30 uur Belgische tijd opgestaan en heeft tussen 10.30 en 11.00 uur ontbeten. Lunch is tussen 16.30 en 17.30 uur, avondeten tussen 23.50 en 00.20 uur. De Winne gaat om 01.00 uur slapen.

Op de wetenschappelijke agenda staan onder andere Sleep, een Amerikaans experiment naar de cyclus slapen-ontwaken. Voorts is er het eveneens Amerikaanse experiment Virus naar de reactivatie van latente virussen. Ook komt het Studiecentrum voor Kernenergie te Mol aan bod met Message, een proef met (ongevaarlijke) bacteriën die implicaties kan hebben voor de recyclage van afval en voor de voedselproductie.

De Winne voert ook de Neurocog-proef van de ULB uit, waarbij de invloed van microzwaartekracht op de uitvoering van cognitieve taken wordt gemeten. De resultaten van het onderzoek kunnen leiden tot verbeteringen in de behandeling van bepaalde neurologische stoornissen.

Op het werkschema staat voorts het vloeistoffenexperiment DCCO voor de ULB, dat tot betere winning van aardolie kan leiden, en het Promiss-experiment van de VUB/ULB. Promiss volgt de groei van eiwitkristallen met een digitale holografische microscoop. Eiwitten zijn bouwstenen van het leven.

De Winne voert ook de experimenten Aquarius, Diatomea en Uragan uit. Die staan niet op de lijst van de voor zijn missie voorziene proeven. Maar het is de gewoonte dat bezoekende bemanningen ook meehelpen aan experimenten van de vaste bemanning van het ISS, terwijl het omgekeerde ook kan.

De tweede Belg in de ruimte hanteert ook in opdracht foto- en videocamera's, naast zijn persoonlijke opnames. Zo moet hij bijvoorbeeld eenvoudige natuurkunduge verschijnselen registreren. Die opnames worden later ter beschikking van scholen gesteld. Omstreeks 20.00 uur zal De Winne een videocontact hebben met het Euro Space Center in Redu.

Nu in het nieuws