Films en tekeningen van Jan Fabre in SMAK

Onder de noemer ‘Gaude Succurrere Vitae’ presenteert het Gentse SMAK dit najaar een grote tentoonstelling die focust op de films en tekeningen van de Belgische kunstenaar Jan Fabre.

Kdejager

BR>

Jan Fabre is een artistieke duizendpoot, die zich in allerlei disciplines beweegt. “Een bescheiden bediende van de kunst”, zegt hij zelf. Ondergebracht in een twintigtal zaaltjes worden zijn films uit de periode 1978-2001 geprojecteerd, aangevuld met tekeningen uit internationale verzamelingen. De toeschouwer ontdekt in de beslotenheid van zo’n kamer telkens weer een ander facet van de veelzijdige Fabre, zelfs al duurt het gros van de filmpjes niet langer dan een paar minuten.

Vaak houden de films verband met zijn werk. Zo zie je opnamen van poulain Wim Vandekeybus of van zijn Tivolikasteel, maar ook van Fabre zelf met collega’s. “Net als theater of opera zet film mij aan om met anderen samen te werken, al was het maar op technisch vlak”, zegt Fabre. “Ik hou van die chemie tussen mensen. En op pellicule vastgelegd zijn films bovendien documenten die bijzondere momenten boekstaven.” Zoals het filmpje De Ontmoeting, waarin we Fabre als kever en Ilya Kabakov als vlieg op een terras voor de skyline van New York zien.

Los van de expo in het SMAK toont het museum Dr. Guislain (nog tot eind maart opnames van het dubbelgangermotief in het theaterwerk van Fabre en brengt De Vooruit zijn theaterstuk

Parrots and Guinea Pigs

, een creatie die voortborduurt op Fabres fascinatie voor dieren.

Gaude Succurrere Vitae

, tot 2 februari in het SMAK, Citadelpark, Gent.

Info:09-221 71 09 of