Koninklijke Zwerfhond bepaalt Thaise straatmode

Print
Een zwerfhond is een doorn in het oog... totdat hij wordt geadopteerd door de koning. Vanaf dan is het dier helemaal in de mode en een sieraad voor het koningshuis.
De afbeelding van Thailands koninklijke straathond, in 1998 door koning Bhumibol Adulyadej geadopteerd in de straten van Bangkok, blijkt modieus genoeg om shirts te sieren die vervolgens volledig uitverkocht raken. Er wordt nu een tweede lijn aan het kleine mormel gewijd, ditmaal een stijlvol poloshirt met de afbeelding van de hond op de plaats waar normaal gezien het bekende merktekentje met de alligator staat. De Thaise Kamer van Koophandel is van plan het nieuwe kledingstuk aanstaande zondag te introduceren onder de merknaam Suvarnachad. De naam van de hond is Thongdaeng Suvarnachad, wat 'rood-goud' betekent.

De koning lanceerde het kledingproject om zijn bevolking aan te moedigen meer Thaise producten en merken te kopen, aldus de voorzitter van de KvK, Phornpinit Phornprapha. Het shirt zal verkrijgbaar zijn in rood, wit, donkerblauw, zwart en beige en zal 500 baht (11,60 euro) kosten, waarbij 10 procent van de winst naar de koning gaat en de rest wordt gebruikt voor koninklijke projecten.

Eerder op het jaar verscheen de hond in zeefdruk op 250.000 T-shirts, die allemaal de deur uitgingen voor 300 baht (6,90 euro) per stuk. Ze werden razend populair nadat in februari een plaatselijke krant foto's plaatste waarop de koning in het T-shirt te zien was.
De koning heeft een zwak voor honden. Hij vertelde afgelopen december het verhaal van de straathond op zijn jaarlijkse verjaardagsspeech om te pleiten voor een vriendelijker behandeling van de dieren. Het bestuur in Bangkok daarentegen heeft inspanningen geleverd om de grote populatie zwerfhonden van de stad in te perken door ze te steriliseren.

.

Nu in het nieuws