Interbrew verwerft aandeel van 24 pct in China's vijfde brouwer

Interbrew heeft dinsdag een overeenkomst bereikt met de Chinese brouwer Zhujiang waarbij de Leuvense brouwer een participatie van 24 procent verwerft in de activiteiten van Zhujiang. Interbrew betaalde daarvoor 19,5 miljoen dollar, omgerekend 19,551 miljoen euro. Dat meldt de brouwerij in een mededeling.

Belga

Op 29 maart ondertekenden Interbrew en Zhujiang al een intentieverklaring, en begin juli werd een raamakkoord afgesloten. De overeenkomst van dinsdag bouwt daarop voort. Interbrew wordt één van de zeven promotoren bij de omvorming van Zhujiang tot een joint-stock-company, een maatschappij op aandelen. Dat is de eerste stap in de beursgang van Zhujiang die gepland is voor 2004. Interbrew wordt de tweede grootste aandeelhouder van de Chinese brouwer en heeft twee vertegenwoordigers in de Raad van Bestuur van de onderneming.

Zhujiang is China's vijfde grootste brouwer. Met een marktaandeel van 50 procent is het bedrijf marktleider in de zuidelijke provincie Guangdong, een van de meest welvarende provincies van China. Het verkoopsvolume van Zhujiang was in 2001 goed voor 7 miljoen hectoliter. De bieren van de onderneming zijn verkrijgbaar in meer dan dertig provincies en autonome gebieden in China.

Interbrew is al geruime tijd actief op de Chinese biermarkt. De Leuvense brouwer is sinds 1984 een strategische partner van Zhujiang. Sinds 1997, na de acquisitie van de brouwerij Nanjing, is Interbrew in China zelf actief als operator. Vorige week verwierven de Leuvenaars nog een participatie van 70 procent in K.K. Breweries.

Nu in het nieuws