Congresverkiezingen VS zijn nek-aan-nekrace

Print
In de Verenigde Staten gaat de bevolking naar de stembus om een deel van het Congres te kiezen. Op het spel staan de zetels in het complete Huis van Afgevaardigden (435 zitjes) en 34 van de honderd senaatszetels. Bovendien wordt in 36 Amerikaanse staten een gouverneur gekozen.
Om 12.00 uur onze tijd gingen de eerste stemlokalen open in de East Coast-staten New York, Connecticut, Virginia, Illinois, Indiana, Kentucky, Maine en Vermont. De resterende staten volgen later, gezien de verschillende tijdzones in de Verenigde Staten.
De stemlokalen in het westen van de VS sluiten om 05.00 uur onze tijd woensdag. In Hawaii is dat om 08.00 uur. De eerste voorlopige uitslagen worden verwacht aan het begin van de nacht van dinsdag op woensdag.

Het lijkt er op dat de Republikeinen hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden zullen behouden. Een recente prognose laat zien dat ze er zelfs een paar zetels op vooruit gaan. In de Senaat lijkt het veel spannender te worden. Op dit moment houden de Democraten en Republikeinen elkaar daar in evenwicht; de onafhankelijke kandidaat James Jeffords stemt doorgaans met de Democraten mee.
Diverse Amerikaanse politieke kopstukken mengden zich de afgelopen weken volop in de verkiezingsstrijd. President Bush bezocht in vijf dagen tijd zeventien steden in vijftien staten in de hoop stemmen te winnen voor de Republikeinse kandidaten. Zijn voorganger, Bill Clinton, en diens toenmalige plaatsvervanger Al Gore bezochten ook diverse verkiezingsbijeenkomsten om zo de Democratische kandidaten te steunen.

President Bush heeft zich in de campagne geconcentreerd op zaken als nationale veiligheid en de noodzaak om de Iraakse leider Saddam Hoessein te ontwapenen. Maar volgens waarnemers is de economische situatie in de VS voor het electoraat veel belangrijker. De Democraten voerden een agressieve campagne tegen corruptie, na het schandaal rond energiereus Enron, en gaven verder veel aandacht aan de pensioenen, onderwijs en volksgezondheid.

Traditiegetrouw zijn er weer miljoenen dollars gespendeerd om de campagnes te financieren. Volgens de kiescommissie van de VS haalden Democraten en Republikeinen samen meer dan 400 miljoen dollar binnen. Beide partijen bestookten de kiezers met (veelal negatieve) advertenties, post en voerden zelfs campagne door mensen op hun gsm te bellen.
Alle inspanningen ten spijt wordt een niet al te hoge opkomst verwacht. Veel Amerikanen zijn teleurgesteld over het verloop van de laatste, chaotisch verlopen presidentsverkiezingen, waarvan de uitslag pas na enkele maanden bekend werd. Verwacht wordt dat ongeveer eenderde van de kiezers de stemlokalen zal opzoeken.

.

Nu in het nieuws