Irak toont zich bereid nieuwe VN-resolutie uit te voeren

Om een oorlog met de VS te vermijden is Irak bereid een nieuwe resolutie van de Verenigde Naties over hervatting van de wapeninspecties te aanvaarden, mits de soevereiniteit van Irak gewaarborgd wordt. Dat heeft een parlementslid van de regerende Baathpartij, Muhammad Mudhfar Al-Adshami, dinsdag gezegd.

AP Ned

Maandag had de Iraaks president Saddam Hussein al aangegeven dat Irak een resolutie niet zou verwerpen als daarin recht wordt gedaan aan de regels van de VN, niet wordt getornd aan de soevereiniteit en stabiliteit van Irak en niet wordt gedreigd met en Amerikaanse aanval.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Colin Powell heeft in een dinsdag gepubliceerd vraaggesprek met de Franse krant Le Figaro gezegd dat de nieuwe resolutie die de Verenigde Staten bij de VN-Veiligheidsraad wil indienen niet met wapens dreigt en de kwestie voor nieuw debat naar de Veiligheidsraad wil terugverwijzen als Irak zich niet aan zijn verplichtingen zou houden. De VS zullen in dat debat meepraten, zei Powell. Wel herhaalde de minister nog eens dat de VS zich niet het recht zullen laten afnemen om op enig moment tegen Irak op te treden als zij daarvoor de noodzaak zien.