Duizenden Mongoliërs stromen toe om Dalai Lama te zien

Print
De Dalai Lama is dinsdag begonnen aan zijn eerste bezoek aan Mongolië sinds zeven jaar. De spiritueel leider van de Tibetanen bracht een bezoek aan Gandantegchillen, het grootste boeddhistische klooster van het land en sprak daar duizenden mensen toe die de extreme kou trotseerden om de boodschap van de Dalai Lama te horen.
"Als je goed bent voor anderen, zul je goedheid terugkrijgen", zei de Dalai Lama onder andere tegen de toegestroomde menigte, waarin zich veel boeddhistische monniken bevonden, gekleed in het traditionele geel-rode gewaad. "Hij is de boeddha van compassie", verklaarde een van de monniken. "Hij had het over samen bidden voor vrede. Ik vond de boodschap mooi. Ik ga proberen het in mijn leven in de praktijk te brengen", zei een andere geïnteresseerde.

Ongeveer 90 procent van de Mongoliërs zegt boeddhist te zijn en Tibet en Mongolië hebben altijd sterke religieuze en culturele banden onderhouden. Tijdens zijn bezoek aan Mongolië, dat tot vrijdag duurt, zal de Dalai Lama waarschijnlijk nog een aantal kleinere kloosters aandoen en openbare lezingen geven. Ook zal hij een eredoctoraat krijgen op een van de plaatselijke universiteiten.
De reis naar Mongolië stond eerst voor september gepland, maar moest toen worden geannuleerd omdat zowel Rusland als Zuid-Korea weigerde de Dalai Lama een doorreisvisum te verstrekken. Nu is hij via Japan gevlogen.

China, dat de Dalai Lama als een separatist beschouwt die onafhankelijkheid van Tibet nastreeft, heeft nog niet gereageerd op het bezoek van de Tibetaanse leider aan Mongolië.
Tibet werd in 1950 door China geannexeerd. Sinds een mislukte opstand in 1959 tegen de Chinese bezetting leeft de Dalai Lama in India in ballingschap. In 1989 kreeg hij de Nobelprijs voor de vrede.

.

Nu in het nieuws