Iraanse geestelijk leider verleent gratie aan voormalig minister

Print
De hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft gratie verleend aan een voormalig minister van binnenlandse zaken Abdollah Nouri, die als dissident voor vijf jaar de cel in was gegaan, zo berichtten de staatsmedia dinsdag.
Het pardon voor Nouri, een geestelijke en bondgenoot van president Mohammad Khatami, kwam nadat hij al meer dan twee jaar van zijn straf had uitgezeten.

De ayatollah sprak het pardon uit na een verzoek van Mahdi Karroubi, de voorzitter van het parlement, en andere parlementsleden. Nouri heeft de gevangenis dinsdag al verlaten nadat hij toestemming had gekregen om de begrafenis bij te wonen van zijn broer, Ali Reza Nouri, een hervormingsgezind parlementariër die vorige week bij een auto-ongeval om het leven kwam .
"Vanwege de petitie die de voorzitter en verscheidene leden van het parlement ondertekenden, en gezien het trieste overlijden van Ali Reza Nouri, stem ik in met de vrijlating", zo citeerde de krant Iran uit een brief van Khamenei aan het hoofd van de rechterlijke macht.

In november 1999 veroordeelde een speciale rechtbank van geestelijken Nouri tot vijf jaar gevangenisstraf omdat hij gezegd had dat Khamenei niet boven de wet stond. In het voorjaar van 2000 ging hij de cel in. Iraanse conservatieven, die de rechterlijke macht domineren, geloven dat de hoogste leider enkel verantwoording dient af te leggen voor God en dat hij boven de grondwet staat.
Nouri noemde zijn gevangenisstraf illegaal en betitelde het gerechtshof als ongrondwettelijk. Nouri steunt Khatami's sociale en politieke hervormingsprogramma, dat hardliners voortdurend trachten te dwarsbomen omdat ze vinden dat het de Islamitische Revolutie van 1979 ondermijnt. Tientallen hervormingsgezinde activisten zijn opgesloten zonder enige vorm van proces of zijn veroordeeld in gesloten rechtszittingen. Meer dan 80 vrije kranten zijn inmiddels verboden door de rechterlijke macht.

.

Nu in het nieuws