VS schakelen topman Al-Qaida uit in Jemen

Print
Zes vermoedelijke terroristen van het Al-Qaidanetwerk van Osama bin Laden zijn in het noordwesten van Jemen om het leven gekomen toen de auto waarin zij zaten door een Amerikaanse raket werd getroffen. Het Jemenitische persbureau SABA en een ooggetuige meldden dat een van de slachtoffers Ali Qaed Sinan al-Harthi is, een vooraanstaand Al-Qaidalid.
Een zegsman in Washington bevestigde dat Amerikaanse militairen een Hellfire-raket op de auto hadden afgevuurd. Het is voor het eerst dat het Amerikaanse leger buiten Afghanistan de wapens heeft opgenomen tegen vermoedelijke leden van Al-Qaida. De raket die de auto van al-Harthi trof, is vermoedelijk afgevuurd door een vliegtuig van de inlichtingendienst CIA, mogelijk een onbemande Predator.

De beschieting deed zich zondagavond of maandagochtend voor in de provincie Marib, ongeveer 160 kilometer ten oosten van de hoofdstad Sana. Een woordvoerder van de veiligheidsdienst zei dat de autoriteiten de auto in kwestie al een tijdje in de gaten hielden. Ooggetuigen zeiden dat zij kort voor de explosie een militaire helikopter boven het voertuig hadden gezien.
Al-Harthi was volgens de Amerikaanse inlichtingendienst de hoogste baas van Al-Qaida in Jemen. Hij zou al sinds begin jaren '90 nauw met Bin Laden hebben samengewerkt en onder meer betrokken zijn geweest bij de aanslag op de USS Cole in Aden.

Al-Harthi gold vanwege zijn leidende rol als een belangrijk doelwit van de Amerikaanse antiterreuracties, maar de Amerikaanse minister van defensie Donald Rumsfeld wilde niet zeggen of Amerikaanse militairen betrokken waren bij een eventuele beschieting van de auto. Gezien de berichten over al-Harthi's verleden zou het evenwel "een goede zaak" zijn als hij "uit de weg is geruimd", stelde Rumsfeld op het Pentagon.
Marib is een van de gebieden in Jemen waar het centrale gezag weinig te vertellen heeft en waar zich vermoedelijk moslimextremisten schuilhouden. In oktober 2000 pleegden volgelingen van Bin Laden in Jemen een aanslag op het Amerikaanse oorlogsschip USS Cole en vorige maand was een Franse olietanker voor de Jemenitische kust het doelwit van een aanslag.

.

Nu in het nieuws