Asielzoekers maken amok in nieuwste detentiecentrum Australië

Asielzoekers in Baxter, het nieuwste Australische detentiecentrum bij de zuidelijke stad Port Augusta, hebben afgelopen week hun bewakers aangevallen met een doelpaal en stoelen, heeft het ministerie van immigratie dinsdag bekendgemaakt.

AP Ned

Verhalen van medestanders van de asielzoekers dat de bewakers eerst de asielzoekers hadden aangevallen nadat die een raam hadden gebroken waren volgens een woordvoerder van het ministerie onjuist. Hij zei dat de commotie ontstond toen de bewakers twee asielzoekers die het raam hadden ingegooid omdat hun toestemming was geweigerd naar een ander deel van het centrum te gaan, wilden verwijderen. Andere asielzoekers probeerden dat te voorkomen, zei hij, en hadden de bewakers aangevallen met de genoemde voorwerpen. "Er is niemand gewond geraakt. Het wordt beschouwd als een klein incident", aldus de woordvoerder.

Anne Simpson, een van de mensen die zich het lot van de asielzoekers aantrekken, zei van een asielzoeker te hebben gehoord dat dertig bewakers in volledig oproerbestrijdingstenue na het breken van het raam een gedetineerde hadden afgetuigd. Iemand anders had vernomen dat de gedetineerden op de grond moesten gaan liggen en door de bewakers tegen het hoofd werden geschopt.

Het Baxtercentrum, omheind met een hekwerk dat onder stroom staat, biedt plaats aan 1.200 asielzoekers. Het Australische beleid om mannen, vrouwen en kinderen die illegaal Australië binnenkomen op te sluiten is zeer omstreden. Mensen die vanuit een wanhopige situatie uit hun land vluchten raken onherroepelijk in psychische problemen als zij maanden en soms zelfs jaren worden vastgehouden in ver van de bewoonde wereld verwijderde gevangenissen, zeggen tegenstanders.

Nu in het nieuws