Honderdduizenden valse euromunten gevonden in Turijn

De Italiaanse politie heeft honderdduizenden valse euromunten in beslag genomen bij een inval in een metaalwerkplaats in de stad Turijn. Zes valsemunters werden aangehouden.

Belga

In de werkplaats trof de politie 300.000 munten van 1 euro aan met tekens uit de eurolanden Duitsland, Italië en Frankrijk. Behalve een aantal geavanceerde machines om munten te slaan, trof de politie ook nog materiaal aan voor de vervaardiging van ongeveer een half miljoen munten.

De valsemunters gebruikten bij hun werk 'eurokits' die in de eurolanden zijn gedistribueerd voordat de eenheidsmunt in het betalingsverkeer kwam. In het atelier trof de politie ook 'kits' uit Nederland en Oostenrijk aan.

Volgens het Italiaanse gerecht is het voor het eerst dat bij valsemunters dergelijke geperfectioneerde muntmachines zijn aangetroffen. Tot dusver hebben politiekorpsen in de eurolanden alleen maar apparatuur aangetroffen voor het drukken van valse eurobiljetten.

De valse munten werden volgens de Turijnse procureur Marcello Maddalena verkocht voor 31 tot 46 eurocent per stuk. De verdachten zouden er al ongeveer 300.000 op de markt hebben gebracht. Zij werkten in de nachtelijke uren en op zaterdagochtend. De productie bedroeg circa vijfhonderd munten per dag.