Israël plant vervroegde verkiezingen

Print
De Israëlische premier Ariel Sharon heeft dinsdag op een inderhaast belegde persconferentie aangekondigd dat binnen negentig dagen vervroegde verkiezingen zullen worden gehouden. Sharon zei dat vervroegde verkiezingen bepaald niet zijn wat het land op dit moment nodig heeft, maar dat hij geen andere keuze heeft, nu de Arbeidspartij vorige week uit de coalitie is gestapt en hij onvoldoende steun heeft in de Knesset.
Sharon verweet de Arbeidspartij onverantwoordelijk te hebben gehandeld. Sinds het opstappen van Arbeid had de regeringscoalitie nog maar de steun van 55 van de 120 leden van de Knesset. Ook voor de extreem-rechtse Nationale Unie-Israël Beiteinu, die hij als nieuwe coalitiepartner had aangezocht, had de premier geen goed woord over. De eisen die deze partij aan deelname aan de coalitie meende te moeten stellen, waren volgens Sharon onaanvaardbaar.
De premier zei dat hij op het moment dat hij twee jaar geleden als regeringsleider aantrad had besloten nimmer voor politieke chantage te buigen. Hij zei ook dat hij onder geen enkele omstandigheid van zins was om de speciale band tussen zijn regering en het Witte Huis in de waagschaal te stellen.

De Israëlische media berichtten eerder dinsdag al dat Sharon tot vervroegde verkiezingen had besloten. De premier stelde dinsdagochtend president Moshe Katsav formeel in kennis van zijn voornemen. Katsav zei na het onderhoud dat de vervroegde verkiezingen in februari zullen plaatsvinden.
Sharon had maandag nog volgehouden dat hij niet van plan was vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Zijn kabinet overleefde maandag drie moties van wantrouwen dankzij de extreemrechtse Nationale Unie-Israël Beiteinu. Voor het formeren van een nieuw meerderheidskabinet was Sharon afhankelijk van de Nationale Unie-Israël Beiteinu, die het opzeggen van de Oslo-akkoorden met de Palestijnen eiste en tegen een Palestijnse staat is. De premier liet maandag al weten niet aan die eis te zullen voldoen. Dat liet hem geen andere keus dan vervroegde verkiezingen uit te schrijven.
Volgens de televisiezender Kanaal Twee worden de verkiezingen op 4 februari gehouden. Sharon zelf zei dat ze "op een van de eerste dagen van februari" zullen plaatsvinden.

.

Nu in het nieuws