Gespecialiseerde politie-eenheden oefenen in Gent

Sinds maandagochtend houdt de federale politie in de Gentse haven een grootscheepse oefening: een groep internationale terroristen houdt er volgens het scenario de bemanning van een vrachtschip gegijzeld. Volgens de federale politie van Gent is het de eerste keer dat een dergelijke oefening in de haven plaatsvindt.

Belga

"Deze oefening overstijgt natuurlijk het Gentse arrondissement", zegt commissaris Patrick Willockx. "Er is een crisiscel opgericht in de federale regering, waarin de ministers van Justitie en Binnenlandse zaken vertegenwoordigd zijn, naast de inlichtingendiensten en de Antiterroristische Gemengde Groep. Hier in Gent is er een beleidscel met onder meer het federale parket en het Gentse parket en parket-generaal."

Alles bij elkaar zijn langs Belgische zijde 130 personen betrokken bij de oefening, aldus de commissaris. "Er is ook een Nederlands gedeelte aan dit verhaal. Daar wordt een gelijkaardige situatie gespeeld. Dezelfde terreurgroep heeft daar een ferryboot met passagiers gekaapt. Het komt er dus ook op aan om met de Nederlanders samen te werken en niet op eigen houtje initiatieven te nemen."

Politie en gerecht willen niet veel vertellen over het verloop van de oefening "omdat er eigenlijk weinig te zeggen valt". "Het scenario staat niet vast, alles gebeurt in een soort virtuele realiteit. De uitkomst van deze oefening ligt niet op voorhand vast, zodat alle onderhandelingspogingen en andere tussenkomsten een 'levensecht' resultaat hebben. Gisteren viel er bijvoorbeeld al een gewonde bij een vuurincident"

De oefening loopt in principe tot woensdagavond.