Kabinetsarchief van Camille Huysmans geopend

Print
Het Antwerpse Stadsarchief is klaar met de inventaris van de documenten van de stadsingenieurs Theodoor Van Bever en Gustaaf Royers. Voor het eind van het jaar beginnen ze aan het kabinetsarchief van burgemeester Camille Huysmans.
BR>
De ontsluiting van de archieven van de stedelijke hoofdingenieurs Theodoor Van Bever en Gustaaf Royers heeft interessant materiaal opgeleverd. “De enveloppes bevatten meer dan 2.400 plannen”, zegt archivaris Werner Pottier. “Vaak saaie plannen van rioleringen, maar ook mooie tekeningen van urinoirs met sierlijke lantarens of de herinrichting van de ingang van Kielkerkhof.”

Van Bever en Royers waren de eerste stadsingenieurs. Voor 1872 vielen alle constructies van welke aard ook onder de verantwoordelijkheid van de stadsbouwmeesters, van wie Bourla de beroemdste was. Theodoor Van Bever vatte de rechttrekking van de Schelde aan, maar vooral zijn opvolger Gustaaf Royers drukte zijn stempel op de snel veranderende stad. Hij liet de Leien aanleggen, maar ook het elektriciteits- en telefoonnet.

Zeventien meter archief werden ontsloten. “Dat valt mee”, zegt Werner Pottier. Als tussendoortje neemt hij nu de stukken van de vrijwillige, gewapende brandweer van Borgerhout onder handen. Slechts 2 meter archief en een klus van een goede maand.

Daarna duikt hij in het kabinetsarchief van burgemeester Huysmans. Het gaat om officiële stukken, want het privé-archief van Huysmans zit in het AMVCLetterenhuis.“ Tegenwoordig worden de kabinetsarchieven overgemaakt aan het Stadsarchief maar vroeger beschouwde men ze als privé-bezit. Veel documenten zijn verdwenen of door de papiermolen gehaald. In het archief van Huysmans worden zo’n 400 bestuurlijke thema’s behandeld. Hopelijk vinden we verrassende dingen. Onlangs vonden wij een foto-album met leuke foto’s van Camille Huysmans op cruise.”
Pottier schat zo’n vijf maanden werk te hebben met Camille Huysmans. Daarna stort hij zich op een nieuw stukje van de 11 kilometer modern archief van het Stadsarchief.

.

Nu in het nieuws