Acteur leeft drie dagen met varken in kooi

Print
De Antwerpse acteur Benjamin Verdonck gaat volgende week samen met een varken drie dagen doorbrengen in een ijzeren kooi. De kooi komt in het Nieuwpoorttheater aan de Visserij in Gent en zal vanop straat te zien zijn door een etalageruit. Met deze performance wil Verdonck uiting geven aan zijn "verwarring en ongerustheid" over wereldconflicten, in het bijzonder de spanningen tussen Irak en de VS.
De performance is geïnspireerd op een act van wijlen Joseph Beuys uit 1974, waarbij de kunstenaar een week met een coyote samenleefde in een kunstgalerij. Verdonck's performance draagt ook dezelfde titel als die van Beuys: "I like America and America likes me".

De kooi van 3 op 4 meter staat vanaf woensdagavond 13 november tot en met zaterdagavond 16 november in een ruimte van het Nieuwpoorttheater. De kunstenaar zal naar eigen zeggen de kooi drie dagen lang niet verlaten, er slapen op dekens of stro, er eten en er zijn behoefte doen, maar vooral "converseren".
"Ik ben zeer verontrust door de vele conflicten en vooral door dat tussen Irak en de Verenigde Staten". De kunstenaar wil geen politieke positie innemen. "Er is zo'n scala aan analyses voorhanden, dat ik door het bos de bomen niet meer zie". Omdat hij ook bij de mensen rond zich geen duidelijkheid kan vinden, gaat hij te rade bij een varken.

.

Nu in het nieuws