Twee verdachten van aanslag Bali gearresteerd

De Indonesische politie heeft twee mannen aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij de aanslagen van 12 oktober op Bali. Dat heeft een politiewoordvoerder dinsdag bekendgemaakt.

AP Ned

Maandag is in Noord-Sumatra een 28-jarige man opgepakt die een sterke gelijkenis vertoonde met de compositietekening van een van de drie hoofdverdachten en die in het bezit was van een valse identiteitskaart. Dinsdag werd in Jakarta een tweede man gearresteerd.

Over de tweede verdachte zijn nog geen bijzonderheden gemaakt, anders dan dat hij eveneens aan het profiel van een van de drie hoofdverdachten zou voldoen. Overigens werd ook vorige week een man aangehouden die betrokken zou zijn geweest bij de terreuraanslagen, maar deze werd na enkele dagen al weer vrijgelaten nadat duidelijk was geworden dat hij niets met de zaak te maken heeft.

De leider van het politieonderzoek, I Made Pastika, zei vrijdag dat de aanslagen wel eens gepleegd zouden kunnen zijn door Indonesiërs die in Libië zijn opgeleid als islamitische strijders en dienst hebben gedaan in Afghanistan.

De jacht op de daders heeft zich intussen van Bali verplaatst naar Java en Sumatra. De Australische recherche heeft gezegd dat de bom die op Bali bijna 200 - voornamelijk Australische - discogangers doodde, gemaakt was van chloraat en dat in september 400 kilo van deze explosieve stof is gestolen op Java.

Pastika zei dat de Indonesische politie tien sterke aanknopingspunten heeft. Een daarvan is de mogelijkheid dat de daders, die duidelijk professioneel te werk zijn gegaan, Indonesiërs zijn die in Libië zijn opgeleid en in Afghanistan hebben gevochten. Hij benadrukte echter dat ook andere mogelijkheden worden onderzocht.

De Indonesische minister van defensie Matori Abdul Jalil heeft het terreurnetwerk Al-Qaida verantwoordelijk gesteld voor de aanslagen, terwijl Australië en andere landen denken dat de Jemaah Islamiyah er achter zit.

De beweerde geestelijk leider van Jemaah Islamiyah, Abu Bakar Bashir, verblijft in een ziekenhuis in Jakarta in afwachting van verhoor. Bashir heeft eerder laten weten bij zijn verhoor geen vragen te zullen beantwoorden die betrekking hebben op de aanslagen op Bali. Zijn advocaten hebben dinsdag een procedure aangespannen om de moslimgeestelijke op vrije voeten te krijgen.

Nu in het nieuws