Nelly Maes weinig positief over resultaten Turkse verkiezingen

Print
De Turkse partij voor Recht en Ontwikkeling (AKP) bewijst Europa en de democratie enkel lippendienst. Dat stelt europarlementslid Nelly Maes (Spirit) maandag in een reactie op de parlementsverkiezingen in Turkije, waarbij de AKP de absolute meerderheid heeft behaald. Nelly Maes verklaart zich weinig positief over de verkiezingsresultaten.
"De AKP is vóór de doodstraf en tegen het gebruik van de Koerdische taal, net twee elementen waar de uittredende regering van premier Bulent Ecevit bij de EU mee uitpakte om aan te tonen dat ze tot de club kan behoren", stelt Maes in een persmededeling.

Het europarlementslid vindt dat Turkije tijdens de Europese top van Kopenhagen nog geen toetredingsdatum kan krijgen. "Vele Turken hopen nu al dat er snel opnieuw verkiezingen komen in hun land. De helft van de Turkse burgers zal immers niet vertegenwoordigd zijn in het nieuwe parlement", luidt het. Maes concludeert dat al deze factoren de politieke instabiliteit in Turkije nog vergroten.
Ze roept de Europese Unie daarom op zich niet onder druk te laten zetten door een land dat "met moeite de democratische schijn kan ophouden".

.

Nu in het nieuws