Verdachte moord op Pim Fortuyn bereid te praten

Print
Volkert van der Graaf is bereid zijn stilzwijgen te doorbreken. Binnenkort legt de verdachte van de moord op Pim Fortuyn een verklaring af bij de rechter-commissaris. Dat heeft zijn advocaat S. Franken maandagochtend gezegd in een Amsterdamse rechtbank. Franken wilde nog niet zeggen wanneer het verhoor precies plaatsvindt, maar de afspraken met de rechter-commissaris zijn inmiddels gemaakt. Volgens Franken heeft Van der G., een 33-jarige milieu-activist, op advies van zijn advocaten tot nu toe geen verklaringen afgelegd. Zij wilden eerst inzicht in de resultaten van het opsporingsonderzoek. Franken gaf aan de resultaten van de commissie die zich over de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak buigt, te willen afwachten.
De commissie-Van den Haak onderzoekt de beveiliging van Pim Fortuyn voor zijn dood. Verwacht wordt dat Van den Haak het eindrapport half december presenteert. Van den Haak is inmiddels zelf gehoord in de strafzaak tegen Van der G.. Hij zou hebben verklaard dat wordt onderzocht of de dreigbrieven en hatemails die Fortuyn ontving, van de verdachte afkomstig zijn.
De verdediging wacht voorts nog op de onderzoeksresultaten van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en op een aantal aanvullende processen-verbaal over de afkomst van het vuurwapen. De advocaat van Van der G. zegt dan ook niet te begrijpen dat het Openbaar Ministerie al klaar is voor een inhoudelijke behandeling.
Volkert van der G. zit sinds de aanslag op Pim Fortuyn op 6 mei in voorhechtenis.
Nu in het nieuws