Koeweit stelt bases beschikbaar voor aanvallen op Irak

Print
De regering van Koeweit heeft maandag gezegd dat het Amerikaanse leger gebruik mag maken van luchtmachtbases in Koeweit bij een eventuele aanval op Irak.
Vice-premier en minister van buitenlandse zaken sjeik Sabah Al Ahmed Al Sabah verklaarde dat het Koeweitse leger niet mee zal doen aan een actie tegen de Iraakse leider Saddam Hoessein, maar dat de bases die de Verenigde Staten nu al in gebruik hebben in Koeweit gebruikt mogen worden, mits de aanval op Irak met instemming van de VN-Veiligheidsraad gebeurt. Sinds het einde van de Golfoorlog in 1991 zijn er al permanent ongeveer 10.000 Amerikaanse militairen in Koeweit in het kader van een defensiepact dat beide landen gesloten hebben na de beëindiging van de bezetting van Koeweit door Irak.

Zondag zei de Saudische minister van buitenlandse zaken prins Saud al-Faisal dat Saudi-Arabië niet toe zal staan dat legerbases in het land worden gebruikt voor aanvallen op Irak. De Saudische weigering is een forse tegenvaller voor de VS, die hoopten om net als tijdens de Golfoorlog een brede coalitie op te kunnen zetten om op te treden tegen Irak als Saddam Hoessein de VN-wapeninspecties opnieuw tegenwerkt of als er bewijs gevonden wordt dat het beschikt over massavernietigingswapens.
Nu in het nieuws