Massaal arbeidersprotest in China voor begin communistisch congres

Print
Honderden werkloze arbeiders uit een industriestad in het noordoosten van China hebben maandag meegelopen in een protestmars. De arbeiders wilden de aandacht vestigen op het cruciale vraagstuk van de werkloosheid voordat het congres van de regerende Communistische Partij vrijdag begint, heeft het in Hongkong gevestigde Informatiecentrum voor Mensenrechten en Democratie bekendgemaakt.
De optocht in de stad Liaoyang doet denken aan gelijksoortige protesten in de lente van dit jaar, toen tienduizenden ontslagen arbeiders bij regeringsgebouwen actie voerden voor uitkeringen, pensioenen en betaling van achterstallig loon.

Het noordoosten van China is het zwaarst getroffen door ontslagen in de zieltogende staatsindustrieën, die reeds miljoenen Chinezen hun baan hebben gekost, vaak met schamele compensatievoorzieningen.
Het Informatiecentrum meldde dat arbeiders van een textielbedrijf dat gesloten zal worden en een bankroete metaalfabriek door de stad optrokken naar het stadhuis. De fabriek die ijzerlegeringen produceert en waarvan de arbeiders de kern van de lentebetogingen vormden, sloot reeds enkele jaren geleden en zette 300 arbeiders op straat. Als het textielbedrijf de deuren sluit, zullen er nog eens 10.000 mensen zonder werk komen te zitten, aldus het Informatiecentrum.

De betogende arbeiders willen hulp bij herindiensttreding en gezondheidszorg. Ook willen zij dat de pensioenen en salarissen worden uitbetaald die al meer dan een jaar op zich laten wachten. Een conciërge van de ijzerfabriek en een man uit de organisatie van het textielbedrijf zeiden dat arbeiders van beide fabrieken zich hadden verenigd in hun protest. Het bestuur van Liaoyang en plaatselijke beambten van de Communistische Partij ontkenden dat er protesten waren geweest.
Het zorgen voor degelijke sociale voorzieningen en nieuwe banen voor ontslagen staatsarbeiders is een uiterst belangrijke taak voor de communistische leiders, vooral nu ze trachten de macht van de partij en de maatschappelijke stabiliteit te consolideren in de pijnlijke overgang naar een vrije markteconomie. Het netelige onderwerp is mogelijk één van de discussiepunten op het 16e nationale partijcongres dat vrijdag in Beijing van start gaat.

Arbeidersprotesten zijn over het gehele land uitgebroken, al is niet duidelijk hoe frequent ze voorkomen aangezien de media, die volledig door de regering worden gecontroleerd, er nog geen melding van hebben gemaakt. Uit angst dat deze acties zich nationaal gecoördineerd zouden manifesteren, hebben functionarissen de protesten vroegtijdig onderbroken door de leiders te arresteren en soms ook door in te gaan op bepaalde eisen van de arbeiders. Elders in het noordoosten, in de stad Changchun, blokkeerden zo'n vierhonderd arbeiders van de Yuehai-bierbrouwerij de toegang tot de brouwerij maandag uit protest tegen het ontbreken van verwarming in hun huizen, aldus het Informatiecentrum.

Fabrieksdirecteuren verkochten een stuk grond van het bedrijf aan een projectontwikkelaar, terwijl de grond in feite bestemd was voor een nieuwe verwarmingscentrale en bedrijfswoningen voor 244 gezinnen. Doordat de projectontwikkelaar geweigerd heeft om de verwarmingsinstallatie op het stuk grond te laten plaatsen, moeten de arbeiders en hun gezinnen het ondanks vriestemperaturen stellen zonder enige verwarming.
Nu in het nieuws