Europese Commissie "klaar om samen te werken" met Turkse regering

Print
De Europese Commissie is "klaar om samen te werken" met de nieuwe Turkse regering. Zo heeft het dagelijks bestuur van de Europese Unie maandag gereageerd op de overwinning van de islamitische partij AKP in de Turkse verkiezingen.
De Commissie is volgens een mededeling overtuigd dat de twee verkozen partijen in het Turkse parlement een pro-Europese koers zullen varen. Ze gaat er dan ook van uit dat de Turkse overheid verder werk zal maken van de hervormingen die nodig zijn om in aanmerking te komen voor het lidmaatschap van de Europese Unie.

De Islamitische Partij voor Recht en Ontwikkeling (AKP) haalde zondag met ruim 34 procent van de stemmen een verpletterende overwinning. Dat levert een absolute meerderheid in het parlement op. De andere partij met zitjes in het parlement is de Linkse Democratische Partij, die 19,5 procent van de stemmen binnenhaalde.
Turkije geniet momenteel de status van kandidaat-lidstaat, maar de Europese Commissie weigert voorlopig toetredingsonderhandelingen op te starten. Volgens Brussel voldoet Turkije nog steeds niet aan de democratische criteria. Ook het laatste evaluatierapport van de Commissie stelde Ankara geen datum in het vooruitzicht, wat de relaties tussen Europa en Turkije opnieuw bezwaarde.
Nu in het nieuws