Artsen en apotheker vervolgd voor duizenden valse voorschriften

Print
Twee Luikse artsen en een Luxemburgse apotheker zijn maandag voor de correctionele rechtbank van Luik verschenen op beschuldiging van schriftvervalsing, oplichting en samenspanning. De artsen zouden duizenden voorschriften voor medicijnen aan de apotheker bezorgd hebben zonder dat de patiënten zagen voor wie de medicijnen bedoeld waren.
Het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) opende een onderzoek na een controle bij de drie verdachten. De drie pleitten maandag dat ze te goeder trouw handelden. De artsen wilden de apotheker helpen om zijn zaak in orde te brengen en om sneller geneesmiddelen aan zijn klanten -vooral bejaarden in tehuizen- te kunnen leveren.

Eén van de artsen wordt ervan beschuldigd 32 voorschriften ter waarde van bijna 1.200 euro niet volgens het boekje te hebben afgeleverd. Hij zegt dat de apotheker hem om de voorschriften had gevraagd om lopende behandelingen voort te zetten en zowel de apotheker als de klant te helpen. De andere arts zou niet minder dan 11.000 voorschriften verschaft hebben voor medicijnen die al afgeleverd waren.
De apotheker zou op die manier 21.000 euro binnengerijfd hebben. Hij zegt dat het Riziv het op hem gemunt heeft en 471.000 euro van hem eist. En dat hij zijn praktijken nooit verborgen gehouden heeft. De rechtbank zet de behandeling van de zaak op 25 november voort.
Nu in het nieuws