Napoleon niet vergiftigd

Het is nu officieel. Napoleon is tijdens zijn ballingschap op het onherbergzame eiland Sint-Helena in de Atlantische Oceaan overleden aan de gevolgen van maagkanker. Hij is niet vergiftigd en de Britten hebben hem dus niet vermoord. Dat blijkt uit een Frans onderzoek waarvan de resultaten maandag werden bekendgemaakt.

Belga

De theorie dat de Franse keizer werd vergiftigd, deed al tientallen jaren de ronde. Dat vermoeden leek bevestigd toen ontdekt werd dat het haar van Napoleon een zeer hoog gehalte aan arsenicum bevatte. De daders moesten logischerwijs in Londen zetelen, zo werd vermoed. De Franse keizer overleed op 5 mei 1821. Hij was toen 51 jaar oud.

De vermoedens dat hij was vergiftigd, werden sterker toen vorig jaar uit onderzoek van een haarlok van Napoleon bleek dat de hoeveelheid arsenicum in zijn haar tussen de zeven en 38 maal zo hoog was als normaal. "Een onweerlegbaar bewijs van vergiftiging", zei onderzoeker Pascal Kintz toen. En wie anders kon het gedaan hebben dan die verraderlijke Britten die de moord hadden laten plegen door graaf Charles de Montholon, die Napoleon in ballingschap vergezelde.

Maar nieuw onderzoek, verricht in opdracht van het blad Science et Vie, wijst deze theorie naar het rijk der fabelen. In het onderzoek werd gekeken naar 19 haren van Napoleon afkomstig uit de jaren 1805, 1814 -voordat hij in ballingschap ging- en 1821. En wat bleek: al die haren bevatten een uitzonderlijke hoeveelheid arsenicum. "Er was geen sprake van vergiftiging", aldus het blad. "Als Napoleon door arsenicum is omgekomen, dan had al hij drie keer eerder moeten zijn overleden", aldus onderzoeker Ricordel.

Waar komt dat arsenicum in het haar van de keizer dan vandaan? Science et Vie draagt enkele hypothesen aan. Het zou gezeten kunnen hebben in het behang van zijn woning, of in hout dat werd gestookt. Wellicht kreeg hij het binnen uit kogelhulzen, die destijds arsenicum bevatten. Maar de meeste waarschijnlijke en tevens meest banale oorzaak van het hoge arsenicumgehalte in het haar van Napoleon is het gebruik van een haargroeimiddel, dat in die tijd zeer veel arsenicum bevatte, stelt het blad.