Sonck maakt opnieuw enige doelpunt voor België

België heeft woensdag zijn derde EK-kwalificatiewedstrijd in groep 8 met 0-1 gewonnen van Estland. Wesley Sonck scoorde het enige doelpunt van de partij al in de 2e minuut.

Belga

Bulgarije, dat met 2-1 won van Andorra, gaat na drie wedstrijden met het maximum van 9 punten aan de leiding in groep 8. België volgt met 6 punten op de tweede plaats. Estland en Kroatië tellen beiden 1 punt uit twee wedstrijden. Andorra staat puntenloos laatste.

Het terrein in Tallinn was in tegenstelling tot dinsdag, toen de training moest afgeslast worden, sneeuwvrij gemaakt. Het was de Rode Duivels niet aan te zien dat ze dinsdag hun training hadden vervangen door enkele rondjes om het veld en een sneeuwballengevecht. Toen een inworp van Valgaeren verlengd werd bleek wel dat de Estse doelman Poom nog niet echt bij de zaak was. Hij loste de gemakkelijke bal, Buffel werkte hem tot bij Sonck, en die liet er geen gras over groeien. Met amper twee minuten gespeeld mocht Poom zich al een eerste keer omdraaien en stonden de Rode Duivels 0-1 voor.

De Belgen namen de wedstrijd dan volledig in handen en konden zonder al te veel tegenstand kansen opbouwen. In de 18e minuut kon Sonck koppen en hoewel de bal recht op Poom afging, slaagde deze er weer niet in hem vast te klemmen. De bal kwam zo tot bij Dheedene, die hard uithaalde maar over schoot.

Het duurde 27 minuten eer Estland een eerste keer voor gevaar kon zorgen. Bij de eerste corner voor de Esten won Piiroja het luchtduel van Dheedene, maar zijn kopbal ging een eind over het doel van de jarige De Vlieger. Aan de andere zijde van het veld lieten nieuwkomers De Cock, Van Houdt en Buffel een mooie combinatie zien aan het Estse strafschopgebied, maar de poging van De Cock ging over doel.

Net voor rust was er nog even wat beweging voor het Belgische doel. Anneste speelde de bal in de zestien meter kwijt aan Goor, die hem even later op zijn beurt weer verloor aan Anneste. Zijn voorzet was echter buiten het bereik van Zelinski en werd prompt weggewerkt, zodat er bij 0-1 gerust kon worden.

Net na de pauze moest De Vlieger een paar keer uit zijn schulp komen. De eerste maal was het Kristal die de bal hard richting doel trapte, maar de Belgische doelman ging goed plat en hield zijn netten schoon. Aan de overzijde mocht Sonck in de 57e minuut de bal aannemen voor het Estse doel. Hij draaide weg van zijn verdediger en trapte laag en hard, maar dit keer was Poom wel bij de pinken. Vijf minuten later ging een kopbal van Van Houdt over na een voorzet van alweer Sonck.

Estland speelde een stuk aanvallender in de tweede helft en De Vlieger moest zowel scherp reageren op een loeier van Zelinski als op een slim doorgetikt balletje van Viikmäe. De Belgen wisten in Estse koude het hoofd echter koel te houden en konden zo hun voorsprong bewaren. In de laatste vijf minuten van de wedstrijd kwamen Estland nog sterk opzetten, maar het mocht niet meer baten. Sonck had voor de tweede keer op rij voor een zuinige zege gezorgd.