Fabien De Waele breit verlengstuk aan Belgisch feest in Parijs-Nice

CLERMONT-FERRAND -

Zondag Nico Mattan, maandag Fabien De Waele. Onze landgenoten beschouwen de lange weg naar Nice voorlopig als Belgisch veroveringsgebied. Maar een verrassing was de stroomstoot van de renner van Lotto-Adecco wel. «Ik heb zelfs mezelf positief verrast,» bekende de Oudenaardenaar. «Sprinten kan ik zeker, maar een massaspurt leverde mij tot vandaag hoogstens een topvijf-plaats op.»

L.L.N./hbvl

BR>

Lotto-Adecco blijft scoren. De Waele tekende maandag al voor de vierde zege. Hij kon net de fatale valpartij ontwijken en de kloof van vijftien meter dichten die een groepje in het geharrewar had geslagen.

«De val elimineerde een hele reeks kandidaten voor de overwinning, moet ik toegeven. Maar ik pakte het ook handig aan. De ploegmaats van O'Grady werkten zich te pletter om de Australiër in ideale positie naar de streep te brengen. Ik deed er dus goed aan zijn wiel te kiezen en ook Hondo in de gaten te houden. Geen haar op mijn hoofd dat eraan dacht dat ik O'Grady de baas kon. Toch ging ik er nog makkelijk over. Daarmee verraste ik ook mezelf, moet ik toegeven. Ik won nog nooit een massaspurt. Topvijf, ja, meer zat er nooit in. Ik heb het moeilijk om me een goed plaatsje te zoeken.»

Metamorfose

Zo zwaar verrassen deed De Waele met zijn sterke eindjump nu ook weer niet. Eerder dit seizoen eindigde hij al als vijfde in de Omloop Het Volk, zesde in de Ronde van Haut Var en elfde in het eindklassement van de Ster van Bessèges. Vorig jaar leefde hij op hetzelfde moment in de schaduw.

«Dat ontken ik niet. Ik weet niet wat me toen scheelde. Na Parijs-Roubaix moest ik bovendien voor de tweede keer in twee jaar tijd onder het mes. Een gebroken beentje in de knieschijf speelde mij al een paar weken parten en deed mij toen helemaal sneuvelen. In het najaar kon ik nog een en ander rechtzetten. Ik zou niet weten waarom ik nu zoveel beter ben dan begin 2000. Misschien ligt het wel aan mijn voorbereiding. Andere winters ging ik meer op de piste trainen, het goede weer van de afgelopen maanden liet mij toe meer op de weg te werken. De piste is uitstekend voor de souplesse, de weg zorgt meer voor kracht. Voeg daar het werk in de fitnesszaal aan toe en dat zou wel eens mijn metamorfose kunnen verklaren.»

Het ontbreekt hem, zonder contract voor volgend seizoen op zak, ook niet aan motivatie. «Die is er altijd, maar nu inderdaad misschien een beetje meer. Het is bovendien knokken voor een plaatsje in de ploeg met al die concurrentie. En ik wil er ook graag bij zijn in de Tour. Dus moet ik er maar mee voor zorgen dat we die broodnodige wildcard te pakken krijgen. We zijn goed op weg.»

Leider Nico Mattan: «Ik voel me beresterk»

De witte leiderstrui bleef na een bewogen rit om de schouders zitten van Nico Mattan. De West-Vlaming kon de valpartij in de slotkilometers maar net ontwijken. «Nog een geluk. Anders was het werk dat de ploegmaats onderweg hadden verzet helemaal voor niets geweest,» verklaarde een verbouwereerde leider nadat hij het slechte nieuws over Merckx had vernomen. Anderhalf uur eerder had hij diezelfde Merckx hoogst persoonlijk tot de orde geroepen op het moment dat hij achter de ontsnapte Tosatto en Sabaliauskas was gegaan. «Idioot, wat Axel deed. Hij had er toch geen enkel belang bij aan te vallen? Met zijn ervaring moet hij weten dat een rit als vandaag op een massaspurt eindigt. Iemand die aast op een goed eindklassement, wat ik over Merckx heb gehoord, moet op zo'n dag dus geen energie verspillen.»

Hetzelfde kan eigenlijk over Mattan zelf gezegd worden. Hij had het achtervolgingswerk toch ook aan een ploegmaat kunnen overlaten? «Ik voel me beresterk en wilde imponeren. Axel mag dan wel Merckx heten, ik heet Nico Mattan, als je begrijpt wat ik bedoel. Maar ik mag dan wel gek lijken, ik ben het niet. Ik kwam geen moment uit zijn wiel. Als hij zich wilde kapot rijden, ik niet.»

Uitslag:

1. Fabian De Waele (BEL/Lotto) de 189,2 km in 5u20:53 (gem.: 35,377 km/u)

2. Stuart O'Grady (Aus) allen zelfde tijd

3. Danilo Hondo (Dui)

4. Ludovic Capelle (BEL)

5. Stéphane Heulot (Fra)

6. Bert Grabsch (Dui)

7. Nico Mattan (BEL)

8. Arvis Piziks (Let)

9. Emmanuel Magnien (Fra)

10. Raphaël Jeune (Fra)

11. Laurent Dufaux (Zwi)

12. Piotr Wadecki (Pol)

13. Didier Rous (Fra)

14. Angel Vicioso (Spa)

15. Jorg Jaksche (Dui)

16. Francisco Mancebo (Spa)

17. Cyril Saugrain (Fra)

18. Raimondas Rumsas (Lit)

19. Fabrice Gougot (Fra)

20. Chris Jenner (Fra)

...

22. Peter Van Petegem (BEL)

23. Andrei Tchmil (BEL)

24. Thor Hushovd (Noo)

31. David Millar (GBr)

48. Bobby Julich (VSt)

57. Alexandre Vinokourov (Kaz) op 0'17"

80. Alex Zuelle (Zwi) 17"

81. Michele Bartoli (Ita) 17"

83. Georg Totschnig (Oos) 17"

90. Andreas Kloeden (Dui) 17"

97. Peter Wrolich (Oos) 17"

171. Rene Haselbacher (Oos) 12'11"

Stand:

1. Nico Mattan (BEL/Cofidis) 5u28'41"

2. Stuart O'Grady (Aus) op 0:07"

3. David Millar (GBr) 08"

4. Florent Brard (Fra) 09"

5. Peter Van Petegem (BEL) 11"

6. Jorg Jaksche (Dui) 12"

7. Thor Hushovd (Noo) 15"

8. Raimondas Rumsas (Lit) 16"

9. Didier Rous (Fra) 19"

10. Emmanuel Magnien (Fra) 20"

11. Dario Frigo (Ita) 21"

12. Stéphane Heulot (Fra) 21"

13. Alberto Martinez (Spa) 21"

14. Philippe Gaumont (Fra) 26"

15. Fabian De Waele (BEL) 27"

16. Thomas Brozyna (Pol) 28"

17. Andrei Tchmil (BEL) 28"

18. Laurent Brochard (Fra) 29"

19. Chris Jenner (Fra) 29"

20. Frédéric Finot (Fra) 29"

...

28. Laurent Dufaux (Zwi) 34"

41. Alexandre Vinokourov (Kaz) 40"

43. Andreas Kloeden (Dui) 41"

57. Michele Bartoli (Ita) 46"

59. Alex Zuelle (Zwi) 49"

63. Bobby Julich (VSt) 51"

82. Peter Wrolich (Oos) 1'00"

90. Georg Totschnig (Oos) 1'04"

173. Rene Haselbacher (Oos) 13'01"

Nu in het nieuws