Sporttribunaal laat schorsing Virenque eerder aflopen

Print
LAUSANNE - De Franse profwielrenner Richard Virenque kan dit jaar eerder aan de slag. Het internationaal Tribunaal van de Sport (TAS) bepaalde maandag in Lausanne dat de schorsing van Virenque al op 14 augustus afloopt in plaats van op 30 oktober.
BR>
Een onafhankelijke commissie van de Zwitserse wielerfederatie bepaalde eind december met ingang van 1 februari dat Virenque voor de duur van negen maanden werd geschorst wegens doping. De renner woont in Zwitserland en rijdt sinds twee jaar met een Zwitserse licentie.

Het Tribunaal liet de duur van de schorsing van negen maanden intact, maar nam in overweging dat de 31-jarige Virenque feitelijk al een deel van de straf heeft uitgezeten.

De rechtbank in Rijsel had Virenque in december vorig jaar nog vrijgesproken van betrokkenheid bij een dopingnetwerk binnen zijn voormalige werkgever Festina. Tijdens het proces bekende de Fransman doping te hebben gebruikt na lange tijd zijn onschuld volgehouden te hebben.

Het Tribunaal bekeek lange tijd of Virenque in aanmerking kwam voor een voorwaardelijke straf. "Het college ging daar niet toe over omdat de feiten te ernstig waren", aldus een verklaring. "Zoiets kan alleen worden gedaan bij hoge uitzondering. Virenque kwam met name niet in aanmerking voor een voorwaardelijke straf omdat hij niet spontaan, maar pas heel laat met een bekentenis was gekomen."

Wel waren de leden van het Tribunaal bereid een periode van een maand en zestien dagen, waarin Virenque niet heeft kunnen rijden, als een deel van de schorsing te beschouwen. Vandaar de beslissing de uitsluiting te beëindigen op 14 augustus.

De grote wens van Virenque om dit jaar toch de Tour te rijden, bleef een utopie. Maar hij kan nu wel een deel van het einde van het wielerseizoen meemaken. Dat geldt bijvoorbeeld voor de wereldbekerwedstrijden in Hamburg (19/8) en Zürich (26/8), alsmede de Ronde van Spanje (8-30/9) en de wereldtitelstrijd van oktober in Portugal.
"Hij is teleurgesteld, vooral omdat hij nu definitief de Tour niet kan rijden", aldus zijn manager Eric Boyer na een telefoontje met zijn pupil. "Maar het is niet de eerste keer dat hij een tegenslag overwint." Virenque stond het laatst bij de Italiaanse ploeg Polti onder contract, maar heeft momenteel geen werkgever.

Volgens Boyer hebben Cofidis en Delatour interesse getoond in de vijfvoudige bergkoning van de Ronde van Frankrijk. "We wachten nu af of er iets concreets uit voortkomt."

.

Nu in het nieuws