WK op de weg - junioren (m): Fransman Gerard is kampioen

Zaterdagmiddag kwam het tijdens de wereldkampioenschappen wielrennen 2002 in Zolder voor de eerste keer niet tot een massasprint. De Fransman Arnaud Gerard kroonde zich tot wereldkampioen bij de junioren in een spurt met zes. Jukka Vastaranta pakte met het zilver de eerste Finse medaille ooit op de weg. Het brons was voor de Australiër Nicolas Sanderson. De zes, met naast de drie medaillewinnaars ook nog de Nederlanders Tom Veelers (4e) en Joost Van Leijen (6e) en de Slovaak Matej Jurco (5e), hadden zich pas in de laatste ronde losgerukt uit het peloton. Aan de meet hielden ze maar een handvol seconden over op de rest van het deelnemersveld.

Belga

In de derde van tien ronden trokken de Zweed Dennis Persson, de Australiër Jonathan Clarke en de Moldaviër Ruslan Sambris in de aanval. In de vijfde ronde sloot onze landgenoot Evert Verbist zich bij de leiders aan. Ook de Rus Maxim Belkov vond aansluiting. Maar zoals alle eerdere ontsnappingen op dit snelle parcours was ook deze geen lang leven beschoren.

Een ronde later vormde zich een nieuwe groep met acht renners. Daarbij Belgisch kampioen Jurgen Roelandts. Hun voorsprong bedroeg maximum een halve minuut. De groep groeide aan tot veertien man. Met de aanwezigheid van Roelandts kon de rest van de Belgische delegatie zich gedeisd houden. Maar de samenwerking in de groep was niet optimaal waardoor ook deze ontsnapping niet tot het einde droeg. In de voorlaatste ronde werden ze weer gegrepen.

De Belgen toonden zich aanvalslustig tijdens de wedstrijd, maar geen enkele kon zich uiteindelijk bij de eerste dertig plaatsen. Bert De Backer was de beste op de 34e plaats, Roelandts werd 49e, Gianni Meersman 59e. Verbist en Nic Ingels finishten buiten de top-100. De wedstrijd werd alweer ontsierd door verschillende valpartijen. De renners komen vaak in botsing met de nadarafsluitingen, die over de ganse lengte van het parcours (12,8 km) opgesteld staan.