WK op de weg - Beloften: Dekkers voelt zich bestolen

Print
Ontroostbaar besloot hij zich even af te zonderen van de buitenwereld. Hans Dekkers wilde vrijdag een al te emotionele reactie op zijn deklassering in de WK-wegrace voor beloften voorkomen. Maar ook een dik halfuur nadat hij zijn zilveren medaille had moeten inleveren, voelde de Nederlander zich bestolen. "Ik heb de beelden nu een paar keer teruggezien, maar blijf erbij dat ik niets fout heb gedaan", zei Dekkers op een inderhaast belegde persconferentie. Het was twee uur nadat hij Nederland een eerste medaille ooit op een WK op de weg voor beloften tot 23 jaar leek te hebben bezorgd. Het goud was voor de Italiaan Francesco Chicchi, die zeker niet minder van zijn lijn was afgeweken.
De juryvoorzitter, uitgerekend de Nederlander Martin Bruin, was onverbiddelijk geweest. "Dekkers heeft de doorgang van een Fransman belemmerd, in diens wiel reed een Spanjaard die door Dekkers' manoeuvre een valpartij veroorzaakte. De jury was unaniem", aldus Bruin.

Het moment waarop Bruin de Rabobank-sprinter inlichtte, was pijnlijk. Dekkers had de huldiging ondergaan, licht teleurgesteld over het missen van goud, en daarna de internationale pers te woord gestaan. Na de dopingcontrole verscheen opeens Bruin die de renner voor het oog van de mediavertegenwoordigers apart nam. De lichaamstaal van Dekkers was duidelijk. Het geblokte mannetje wist niet waar hij het had en verdween met Bruin en enkele vertegenwoordigers van de wielerbond naar het jurylokaal waar de beelden enkele keren werden vertoond.

"Als je het terugziet, is het een incidentrijke sprint", zei de aanwezige penningmeester van de Nederlandse wielerbond en oud-renner René Koppert. "In zo'n belangrijke sprint worden kwakken uitgedeeld, door een heleboel renners. Misschien dat die ene kwak van Hans indirect de valpartij heeft veroorzaakt. Maar het is wrang dat net die ene kleine overtreding wordt bestraft. Als je iets zoekt kun je altijd wel iets onreglementairs vinden".

Protest was reglementair niet mogelijk. Dekkers bleef achter met een enorme kater. "Iedereen heeft gezien dat ik goed was op dit WK", zei hij manmoedig. "Dit doet aan mijn prestatie niets af. Maar ik ben wel mijn medaille kwijt." De manier waarop hij het zilver inleverde, zal nog wel een boete opleveren. "Ik heb 'm naar Bruin gegooid. Die heeft-ie in ieder geval terug."

Het zilver ging nu naar de Spanjaard Francisco Gutierrez, de Zwitser David Loosli heeft vermoedelijk in zijn hotel gehoord dat hij alsnog het brons had gewonnen. Dekkers was duidelijk in zijn oordeel. "Ik ben gewoon bestolen."

.

Nu in het nieuws