The 51st State

Print
Actiekomedie van Ronnie Yu met Samuel L. Jackson, Robert Carlyle, Emily Mortimer, Meat Loaf e.a.
BR>
McElroy (Jackson) is een geniale farmacoloog die na een misstap zijn carrière in de rook ziet opgaan. Jaren later probeert hij een grote slag te slaan door de ultieme drug te verkopen. Hij hakt zich los van zijn Amerikaanse baas en probeert een deal te sluiten met een gangster in Liverpool.
Maar huurmoordenares Dakota (Mortimer) en de domme gangsterwaakhond Felix (Carlyle) verknallen de zaak. McElroy dwingt het duo om hem te helpen een nieuwe deal op te zetten.

The 51ste State (een verwijzing naar de povere situatie van het vroegere Britse imperium) is een tamelijk vreemde mix. Je hebt de 'low budget'-locatie van Liverpool, de Robert Carlyle uit Trainspotting, Samuel L. Jackson in kilt, een absurd plot à la Guy Ritchie, Tarantino-achtige conversaties over fish 'n' chips en de zwierige regie van Hong Kong-cineast Ronnie Yu.
Inhoudelijk komt deze brutale komedie nooit verder dan agressieve pulp. Maar sommige grapjes zijn bijzonder leuk. Zo gaat de kilt van Jackson plots omhoog en komt er... een automatisch pistool te voorschijn. En blijft u tijdens de eindgeneriek zitten, dan weet u meteen hoe Jackson er zonder kilt uitziet.
Nu in het nieuws