Tweede ruimtewandeling astronauten Atlantis begonnen

Print
Twee astronauten van het ruimteveer Atlantis zijn zaterdag aan de tweede van drie ruimtewandelingen van deze missie ter verdere uitbouw van het Internationaal Ruimtestation ISS begonnen, zo was rechtstreeks op NASA TV te zien.
David Wolf en Piers Sellers schakelden om 16.31 uur Belgische tijd over op de interne systemen van hun ruimtepak, het officiële begin van een ruimtewandeling. Tijdens het 45ste uitje ter constructie van de internationale spacemeccano moeten zij leidingen voor ammoniak leggen naar de tanks voor de koelvloeistof die zich op het donderdag geïnstalleerde aluminiumgebinte S-1 bevinden, een videocamera installeren op de buitenzijde van de Amerikaanse Unity-module en de eerste "spoorweg" in de ruimte verder uitbouwen.

Tijdens hun EVA van donderdag die zeven uur duurde, had het duo het niet onder de markt, zo was al op de rechtstreekse televisiebeelden van de NASA te zien. Gisteren/vrijdag onthulden Wolf en Sellers bovendien dat zij af te rekenen hadden gekregen met een softwarepanne die de Canadese robotarm van het ISS een tijd uitschakelde. MIR-veteraan Wolf diende zodoende met de hand omvangrijke tv-infrastructuur ver te verstouwen en ondertussen op te passen dat hij nergens tegen stootte. Het duo voelde daarbij zoveel druk dat hun hartslag soms tot 170 slagen per minuut opliep. Normaal is het werk buiten vandaag/zaterdag na zeseneenhalf uur afgelopen.

Atlantis vertrok maandag op Cape Canaveral en klonk zich woensdag vast aan het ISS dat vanaf 30 oktober ruim een week het labo en appartement van Frank De Winne wordt.

.

Nu in het nieuws