Knuffelrobot verwent zieke kinderen

Bij Robonetics, een Iepers bedrijfje dat in 1999 door de West-Vlaamse informaticus Filip Verhaeghe uit de grond werd gestampt, wordt momenteel gewerkt aan een robot die kan lopen en die zieke kinderen bijstaat. Het ‘beestje’ zal Anty heten. Ivan Hermans, de bezielende kracht achter de Cliniclowns, is laaiend enthousiast over het project.

brousseeuw

BR>

Een goed jaar geleden kwam Hermans per vergissing bij Robonetics terecht, waar hij een robot door een kamer zag wandelen. “Het was een zespotige robot, in de vorm van een mier.Van zijn verbazing bekomen,vroeg hij of wij ook een speelse mier, een ‘anty’,konden maken”,vertelt Filip Verhaeghe.“Dat konden wij. Maar aangezien wij een beginnende onderneming zijn, moest hij wel voor de centen zorgen.”

Hermans ging op zoek naar een mecenas. En liefst meer dan één. Want Anty I wordt een peperduur kunststukje. “De realisatie van Anty wordt mijn levenswerk”, zegt Hermans.“Tot bij de geboorte, gepland in 2003, vraagt de ontwikkeling ongeveer 100.000 euro per jaar.We proberen zoveel mogelijk te besparen op motoren en sensoren. Maar het is echt geen sinecure om een machine op twee benen te laten lopen.”

“Het is onmogelijk om nu al te voorspellen wat Anty zal kunnen. We onderzoeken nu nog wat hij zou móéten kunnen”, zegt Verhaeghe. “De robot zal ongetwijfeld een gedroomde speelkameraad zijn voor autistische kinderen. Het vergt minder sociale vaardigheden om met Anty om te gaan.Maar we vragen ons ook af of hoe autisten op de onvoorspelbare, want intelligente, robot zullen reageren.”

Het is dus wel de bedoeling dat Anty het isolement doorbreekt van kinderen die door een ziekte langdurig aan het bed zijn gekluisterd. “We brengen binnenkort een viervoeter op de markt die zichzelf kan opladen. Hij is zo geprogrammeerd dat hij onderscheid kan maken tussen het baasje en andere mensen. Hij zal niet van open plaatsen houden en niet van lawaai zoals dat van stofzuigers.”

Info:0479-38.81.80, Ivan.Hermans@anty.org