Iraakse vice-president: "VN-wapeninspecteurs mogen alles zien"

Print
Irak is bereid alles wat wapeninspecteurs van de Verenigde Naties (VN) wensen te zien, voor hen open te stellen. Dat zegt de Iraakse vice-president Taha Yassin Ramadan in een interview met het Duitse weekblad "Der Spiegel".
Ramadan beantwoordde daarmee de vraag of ook de paleizen en panden van de Iraakse leider Saddam Hoessein kunnen worden geïnspecteerd. Bij eerdere inspecties mocht dat niet. Irak verbood toen VN-medewerkers naar "gevoelige of soevereine plaatsen" te gaan zoals Saddam Hoesseins vele onroerende goederen. De Iraakse vice-president zegt dat zijn land geen massavernietigingswapens heeft en dat het de inspecteurs vrij staat snel en overal te komen kijken. De inspecteurs zijn er nu nog niet, omdat de VS kost wat kost een VN-resolutie willen afdwingen die een aanval tegen Irak mogelijk maakt, zo luidt het.

Ramadan prees nog de houding van de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder in de kwestie-Irak. Die heeft volgens hem indruk gemaakt in heel de Arabische wereld. Schröder heeft zich uitdrukkelijk op het standpunt gesteld dat Duitsland niet deelneemt aan aanvallen op Irak zolang hij bondskanselier is.

.

Nu in het nieuws